Сенаторът демократ Рафаел Уорнок спечели балотажа на Сената на Джорджия

DenNews.bg
07.12.2022
размер на текста:

 Сенаторът демократ Рафаел Уорнок ще спечели балотажа на Сената на Джорджия, което ще позволи на демократите да осигурят слабо мнозинство от 51-49 над републиканците в камарата.

Демократите ще имат значителни управленски предимства в сравнение с разделението 50-50 в настоящия Конгрес, което споделяне на властта дава на републиканците значителен лост за влияние над демократите, въпреки че са в малцинство.

Демократите ще имат мнозинство във всяка комисия, което им позволява да обработват законодателството и номинациите много по-бързо. Демократите също ще се радват на по-голям персонал и бюджети, което им дава повече възможности да изпълняват работата на комисиите. В момента комисиите са равномерно разделени – както и ресурсите – което позволява на републиканците да забавят темпото на номинациите, на които се противопоставят. Когато даден избор застане в задънена улица в комисията, демократите трябва да предприемат отнемащи време стъпки, за да освободят това лице от комисията и да позволят гласуване. В един случай по-рано тази година републиканците използваха правилата на банковия комитет, за да предотвратят дори провеждането на гласуване, като бойкотираха сесиите на комитета, което в крайна сметка принуди президента Джо Байдън да оттегли кандидат за Федералния резерв. Резултатът от вторник също ще освободи допълнително време за лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, което да използва за други кандидати и приоритети на Демократическата партия.
Демократите ще имат по-силна власт да издават призовки. Те вече няма да имат нужда от двупартийна подкрепа за издаване на призовки, за да могат да заобиколят опозицията на Републиканската партия срещу използването на тези ключови инструменти. Това може да увеличи силата и броя на водените от демократите разследвания.
Демократите-центристи може да нямат толкова власт над дневния ред на демократите. Маржът на мнозинството от две места дава на Шумър повече свобода за дишане, за да приеме законодателство, без да се нуждае от подкрепа от всички членове на своята група – като сенатора от Западна Вирджиния Джо Манчин и сенатора от Аризона Кирстен Синема, умерени, които и двамата ще бъдат преизбрани през 2024 г. двама имаха огромна власт в 50-50 Сената.
Попълването на вакантен пост във Върховния съд може да бъде по-лесно. Маржът от две места също може да стане критичен, ако има вакантен пост във Върховния съд, тъй като е необходимо само мнозинство, за да се потвърди правосъдието за този пост, което позволява на Шумър да загуби един глас.
Харис може да не е необходим толкова често на Хълма. Демократите вероятно няма да трябва да разчитат толкова много на вицепрезидента Камала Харис, за да нарушат равенството при гласуването за номинации и законодателство, нещо, което тя е правила 26 пъти досега в настоящия Сенат 50-50, най-много от всеки вицепрезидент в днешно време.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети