Сексът извън брака в Индонезия вече е криминално престъпление

DenNews.bg
06.12.2022
размер на текста:

 Индонезийските законодатели приеха широкообхватен нов наказателен кодекс във вторник, който криминализира секса извън брака, като част от част от промените, които според критиците застрашават човешките права и свободи в страната от Югоизточна Азия, информира CNN.

Новият кодекс, който важи и за чужденци и туристи, забранява съжителството преди брака, вероотстъпничеството и предвижда наказания за обида на президента или изразяване на възгледи, противоречащи на националната идеология.

„Всички се съгласиха да ратифицират (проекта за промени) в закон“, каза депутатът Бамбанг Урианто, който ръководи парламентарната комисия, отговаряща за преразглеждането на кодекса от колониалната епоха. „Старият кодекс принадлежи на холандското наследство … и вече не е актуален.“

Индонезия, най-голямата нация с мюсюлманско мнозинство в света, е свидетел на нарастване на религиозния консерватизъм през последните години. В някои части на страната вече се прилагат строги ислямски закони, включително полуавтономната провинция Ачех, където алкохолът и хазартът са забранени. В региона също се провеждат публични бичувания за редица престъпления, включително хомосексуализъм и изневяра.

Предишен проект на кодекс трябваше да бъде приет през 2019 г., но беше отложен, след като национални протести накараха индонезийския президент Джоко Видодо да се намеси. В телевизионно обръщение по това време Уидодо каза, че е решил да отложи гласуването, след като „сериозно обмисли обратната връзка от различни страни, които изпитват възражения по някои съществени части от наказателния кодекс“.

Изследователят на Human Rights Watch в Индонезия Андреас Харсоно каза, че законите са „пречка за вече намаляващата религиозна свобода в Индонезия“, предупреждавайки, че „невярващите могат да бъдат преследвани и вкарани в затвора“.

„Опасността от репресивните закони не е, че те ще бъдат широко прилагани, а че предоставят възможност за селективно прилагане“, каза той.

Според законите сексът извън брака носи потенциална присъда от една година затвор, а престъплението богохулство, което вече е в книжата на Индонезия, сега може да доведе до присъда от пет години затвор.

Хади Рахмат Пурнама от Юридическия факултет на Индонезийския университет каза, че законите ще бъдат приложени след преходен период от три години

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети