Иран разпуска моралната полиция

DenNews.bg
05.12.2022
размер на текста:

 Иранската морална полиция, която има за задача да налага ислямския дрескод в страната, се разпуска, обяви главният прокурор на страната.

Коментарите на Мохамад Джафар Монтазери, които все още не са потвърдени от други агенции, бяха направени на събитие в неделя.

Иран беше свидетел на месеци на протести заради смъртта на млада жена в ареста.

Махса Амини беше задържана от полицията за морал за предполагаемо нарушаване на строги правила относно покривалата на главата.

Г-н Монтазери беше на религиозна конференция, когато го попитаха дали полицията за морал се разпуска.

„Моралната полиция нямаше нищо общо със съдебната система и беше затворена от мястото, където беше създадена“, каза той.

Контролът върху силите е на вътрешното министерство, а не на съдебната система.

В събота г-н Монтазери също каза на иранския парламент, че законът, който изисква жените да носят хиджаб, ще бъде разгледан.


Дори ако моралната полиция бъде закрита, това не означава, че законът от десетилетия ще бъде променен.

Водени от жени протести, наречени "бунтове" от властите, заляха Иран, откакто 22-годишната Амини почина в ареста на 16 септември, три дни след ареста й от полицията за морал в Техеран.

Смъртта й беше катализаторът за безредиците, но също така следва недоволството от бедността, безработицата, неравенството, несправедливостта и корупцията.

Ако бъде потвърдено, премахването на полицията за морал ще бъде отстъпка, но няма гаранции, че ще бъде достатъчно за спиране на протестите, при които демонстрантите горят покривалата на главите си.

„Само защото правителството реши да разпусне полицията за морал, това не означава, че протестите приключват“, каза една иранка пред програмата Newshour на BBC World Service.

„Дори правителството да казва, че хиджабът е личен избор, не е достатъчно. Хората знаят, че Иран няма бъдеще с това правителство на власт. Ще видим повече хора от различни фракции на иранското общество, умерени и традиционни, да излизат в подкрепа на жените да получат обратно повече от правата си."

Друга жена каза: „Ние, протестиращите, вече не ни интересува хиджабът. Излизаме без него през последните 70 дни.

„Революцията е това, което имаме. Хиджабът беше нейното начало и ние не искаме нищо, нищо по-малко, освен смърт за диктатора и смяна на режима.“

Иранските държавни медии отхвърлиха твърдението, че моралната полиция на страната се разпуска, според CNN.

Съобщава се, че държавният телевизионен канал Ал-Алам каза, че чуждестранните медии представят коментарите на г-н Монтазери като „оттегляне на Ислямската република от въпроса за хиджаба и скромността и твърдят, че това се дължи на неотдавнашните бунтове“.

„Но нито един служител на Ислямска република Иран не е казал, че насочващият патрул е затворен.“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че премахването на иранската морална полиция може да бъде „положително нещо“ и похвали „изключителната смелост на иранските млади хора, особено на жените, които ръководят тези протести“.

Блинкен каза: "Ако сега режимът е отговорил по някакъв начин на тези протести, това може да е нещо положително."

Иран има различни форми на "морална полиция" от Ислямската революция през 1979 г., но последната версия - официално известна като Gasht-e Ershad - в момента е основната агенция, натоварена с прилагането на ислямския кодекс на поведение на Иран.

Те започнаха да патрулират през 2006 г., за да наложат дрес кода, който също така изисква жените да носят дълги дрехи и забранява къси панталони, скъсани дънки и други дрехи, които се смятат за нескромни.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети