Украински посолства са получили "кървави пакети", съдържащи животински очи

DenNews.bg
02.12.2022
размер на текста:

 Няколко украински посолства в чужбина са получили "кървави пакети", съдържащи животински очи, каза външното министерство в петък, след като серия от писма-бомби бяха изпратени до адреси в Испания, включително посолството на Украйна в Мадрид.

Пакетите, напоени с течност с отличителен цвят и мирис, са изпратени до посолствата в Унгария, Холандия, Полша, Хърватия и Италия, до генералните консулства в Неапол и Краков и консулството в Бърно, каза говорителят Олег Николенко.

„Ние изучаваме значението на това съобщение“, написа Николенко в изявление във Фейсбук, добавяйки, че външният министър Дмитро Кулеба е наредил всички засегнати посолства и консулства да бъдат поставени под засилена охрана.

Шест писма-бомби бяха изпратени тази седмица до цели в Испания, включително премиера Педро Санчес и посолството на САЩ в Мадрид, което накара Испания да засили мерките за сигурност.

Николенко каза, че входът на апартамента на посланика във Ватикана е бил опустошен. Източник от посолството в Рим каза, че пред вратата са оставени човешки изпражнения.

Николенко каза още, че посолството в Казахстан е получило бомбена заплаха, която впоследствие не е потвърдена.

Посолството в Съединените щати получи писмо, съдържащо статия, която беше критична за Украйна, каза той. Писмото, както и повечето други, е от една европейска страна, каза той, без да дава подробности.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети