Китайската полиция използва данни от мобилни телефони, за да проследи протестиращите

DenNews.bg
02.12.2022
размер на текста:

Китайските власти използват данни от мобилни телефони, за да проследят протестиращи, които демонстрираха срещу строгите ограничения на правителството за Covid в Пекин, според запис на телефонен разговор между протестиращ и полиция, информира CNN.

Стотици демонстранти се събраха покрай река Лиангма в Пекин в неделя вечерта, призовавайки за край на непрестанните Covid тестове и блокировки. Някои също осъдиха цензурата и призоваха за по-големи политически свободи.

Извънредната проява на недоволство в сърцето на китайската столица приключи до голяма степен мирно в ранните часове на понеделник. Но някои протестиращи оттогава получиха телефонни обаждания от полицията със запитване за тяхното участие.

Протестиращ каза пред CNN, че е получил телефонно обаждане в сряда от полицейски служител, който разкрива, че са били проследени, тъй като сигналът на мобилния им телефон е записан в близост до мястото на протеста.

CNN не назовава нито един от протестиращите в тази история, за да ги предпази от репресии.

Според запис на телефонния разговор, прослушан от CNN, протестиращият е бил попитан дали са ходили до река Лиангма в неделя вечерта. Когато отрекоха да са там, обаждащият се попита: „Тогава защо номерът на мобилния ви телефон се появи там?“


В Китай всички потребители на мобилни телефони са задължени по закон да регистрират истинското си име и национален идентификационен номер при доставчиците на телекомуникационни услуги.

На протестиращия също е казано да се яви в полицейския участък за разпит и да подпише протокол. Когато попитаха защо трябва да се съобразят, обаждащият се каза, че това е „заповед от Общинското бюро за обществена сигурност в Пекин“, според записа.

Някои демонстранти взеха предпазни мерки да не бъдат проследени или идентифицирани. Една протестираща каза пред CNN, че е държала телефона си в самолетен режим по време на демонстрацията и не е била потърсена от полицията до четвъртък следобед.

Въпреки че в Китай има протест, настоящата вълна от демонстрации е безпрецедентна след продемократичното движение на площад Тянанмън от 1989 г. Откакто китайският лидер Си Дзинпин дойде на власт през 2012 г., Комунистическата партия затегна контрола си върху всички аспекти на живот, започна мащабна репресия срещу несъгласието и изгради високотехнологична държава за наблюдение.

Апаратът за сигурност на Китай се задейства бързо тази седмица, за да потуши масовите протести, които обхванаха страната, поддържайки силно полицейско присъствие на места, където тълпи се бяха събрали през уикенда или планираха да го направят.

В Шанхай, където се проведоха едни от най-смелите протести с тълпи, призоваващи за отстраняването на Си в две последователни нощи, полицията претърси мобилните телефони на жителите по улиците и в метрото за виртуални частни мрежи (VPN), които могат да се използват за заобикаляне на китайската интернет защитна стена , или приложения като Twitter и Telegram, които макар и забранени в страната, бяха използвани от протестиращи.

Полицията конфискува и мобилните телефони на арестуваните протестиращи, според двама протестиращи, които говориха пред CNN.

Протестиращ, който беше арестуван през уикенда, каза, че им е казано да предадат телефона и паролата си на полицията като „доказателство“.

Те казаха, че се страхуват, че полицията ще експортира данните от телефона им, след като е бил конфискуван от полицаи, които им казаха, че могат да го вземат седмица по-късно.

Друг протестиращ каза, че полицията е върнала телефона им при освобождаването им, но полицаите са изтрили фотоалбума и са премахнали приложението за социални медии WeChat.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети