Испания засилва мерките за сигурност заради нови писма-бомби

DenNews.bg
01.12.2022
размер на текста:

 Испания засили сигурността на обществени и дипломатически сгради, след като поредица от писма-бомби бяха изпратени до цели, включително испанския премиер Педро Санчес и украинското посолство, съобщи вътрешното министерство в четвъртък.

Министерството каза, че "плик с пиротехнически материали", адресиран до Санчес, е получен на 24 ноември и обезвреден от екипа му по сигурността.

Устройството е било „подобно“ на последващите пакети, получени от украинското посолство и испанска оръжейна фирма в сряда, както и устройство, прихванато в базата на военновъздушните сили на Испания Торехон де Ардоз в ранните часове на четвъртък сутринта.

Първото писмо-бомба беше получено и отворено от служител по сигурността в украинското посолство в сряда по обяд и избухна, причинявайки леки наранявания на служителя.

Посланик Сергей Похорелцев каза пред украинския новинарски сайт Европейска правда, че подозрителният пакет, адресиран до него, е бил предаден на украинския комендант на посолството.

„Пакетът съдържаше кутия, която предизвика съмнения у коменданта и той реши да я изнесе навън – без да има никой наблизо – и да я отвори“, цитира Похорелцев.

„След като отвори кутията и чу последващо щракване, той я хвърли и след това чу експлозията... Въпреки че не държеше кутията по време на експлозията, комендантът нарани ръцете си и получи сътресение.“

След първия инцидент украинският външен министър Дмитро Кулеба нареди на всички посолства на Киев в чужбина "спешно" да засилят сигурността и призова Испания да разследва атаката, каза говорител на украинското министерство.

Потвърдено е, че втори пакет е получен в сряда вечерта в централата на испанския производител на оръжия Instalaza в Сарагоса, в североизточна Испания, съобщи полицията.

Instalaza произвежда ракетната установка C90, която Испания е доставила на Украйна.

Испанските сили за сигурност откриха трето предполагаемо взривно устройство, скрито в плик, изпратен до сателитен център на Европейския съюз, разположен във военновъздушна база в Торехон де Ардос, извън Мадрид, съобщиха от министерството на отбраната.

След сканиране на плика с рентгенови лъчи служителите по сигурността на военновъздушните сили установиха, че съдържа "механизъм", се казва в изявлението на министерството.

Сателитният център подкрепя общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, като събира информация от устройства за космическо разузнаване, според уебсайта му. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел описа подобни системи като "очите на Европа" през септември.

Испанският вестник El Mundo съобщи, че друго устройство е било изпратено до Министерството на отбраната на Испания в Мадрид, но това все още не е потвърдено от властите.

Върховният съд на Испания, който е специализиран в терористичните престъпления, започна разследване на нападението.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети