Берлин опъва палатки в очакване на 10 000 бежанци от Украйна

DenNews.bg
01.12.2022
размер на текста:

 На старо летище, в покрайнините на Берлин, почти 1000 души спят в гигантски отопляеми палатки. Германската столица се бори да подслони правилно бежанците от Украйна.

И тъй като зимата се задълбочава и Русия продължава да атакува енергийната инфраструктура на Украйна, властите тук набързо подготвят още спешни убежища в очакване на пристигането на това, което според тях може да бъде още до 10 000 души.

Според последните данни един милион украинци са избягали в Германия от началото на войната.

Това събуди спомени за 2015 и 2016 г., когато сравним брой хора потърсиха убежище тук.

Както и тогава, Германия първоначално изрази топло посрещане. Но сега нарастват опасенията как най-добре да се настанят толкова голям брой хора.

В Берлин около 100 украинци пристигат всеки ден в главния център за приемане на бежанци в града, който е разположен в терминал на преустроено бивше летище.

Работници в ярко оцветени табарди ги водят покрай несъществуващи въртележки за багаж до старите зали за заминаване, които сега са пълни с претъпкани маси.

Тук има храна, медицинска помощ и легло за няколко нощувки.

Проектиран е да бъде временен; непознати спят на койки в общи кабини или палатки.

Но много от хората тук ще останат по-дълго; става все по-трудно да се намери постоянно жилище в град, където пазарът на наеми е под натиск, а изпращането на хора в други части на Германия също става все по-трудно.

Оперативният мениджър Клео Тюмлер признава, че това е предизвикателство: „Създадени сме да се грижим за хората за няколко дни. Понякога те трябва да останат тук две седмици, може би три седмици.“

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети