600 милиарда евро са загубите за Украйна от началото на войната

DenNews.bg
30.11.2022
размер на текста:

 Загубите на Украйна, според Европейския съюз, от началото на специалната военна операция възлизат на повече от 100 хиляди военни и повече от 20 хиляди цивилни. Това съобщи в сряда във видеообръщение ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според нея "над 100 000 украински войници и повече от 20 000 цивилни са загинали" от началото на специалната военна операция през февруари.

Европейската комисия също повиши оценката си за щетите, понесени от Украйна по време на военния конфликт, от 385 милиарда евро на 600 милиарда евро.

Фон дер Лайен призова за изтегляне на всички руски държавни и частни замразени активи за плащания към Украйна. За да легализира тегленето на средства, Европейската комисия предложи създаването на международен съд срещу Русия, за което Брюксел възнамерява да „привлече подкрепата на ООН“.

По-късно Европейската комисия премахна информацията за 100 000 загинали украински военнослужещи от видеообръщението и писменото изявление на фон дер Лайен, съобщава кореспондент на ТАСС.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети