Безредици в Брюксел след загубата на Белгия с 2:0 от Мароко

DenNews.bg
27.11.2022
размер на текста:

 Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу тълпи в центъра на Брюксел в неделя, когато избухна насилие след поражението на Белгия с 2:0 от Мароко на Световното първенство по футбол.

Полиция за борба с безредиците беше разположена на коледен базар в центъра на белгийската столица, а полицията нареди спирането на някои линии на обществения транспорт. Запалени са пожари и са хвърляни камъни по превозните средства. Група млади фенове на Мароко разбиха кола и скутери под наем, според кадри от журналист на BBC на място.

Раджае Мауан, белгийски политик с марокански произход, който е съпредседател на френскоговорящата партия Ecolo, осъди насилието. „Няма извинение за насилственото поведение на тези „поддръжници“, туитна тя. „Истинските привърженици празнуват с радост и уважение.“

Руди Верворт, социалистическият министър-председател на правителството на столичния регион Брюксел, написа в Twitter: „Нищо не оправдава вандализма на тези хулигани, които засрамват истинските фенове. Полицията прави всичко възможно за опазване на обществения ред.”

По-голямата част от тържествата в Брюксел от значителната мароканска общност в града бяха мирни, други внимателно изтъкнаха. Мароканската диаспора в Белгия наброява около половин милион души.

Филип Клоуз, кметът социалист на град Брюксел, също осъди насилието и посъветва футболните фенове да не идват в центъра на града. Брюкселската полиция посъветва хората да не пътуват до булевард дю Миди и съседните улици.

Фламандската крайнодясна партия Vlaams Belang се възползва от споровете, за да продължи своята националистическа, антиимиграционна и антиислямска програма. Председателят на партията Том Ван Грикен каза, че белгийците с мароканско наследство са „свободни да напуснат“ страната.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети