Три са жертвите на свлачището в Италия, българка е в неизвестност

DenNews.bg
27.11.2022
размер на текста:

 Спасителни екипи в Италия все още издирват изчезнали хора, след като масивно кално свлачище на остров Иския, близо до Неапол, разруши домове и завлече коли в морето, информира Би Би Си.

Потвърдена е смъртта на трима души. Няколко други остават в неизвестност. Сред тях е и българка.

Повече от 100 пожарникари, както и водолази и земекопни екипи са изпратени в Иския, каза италианският вътрешен министър Матео Пиантедоси.

Свлачището дойде след дни на проливен дъжд в Южна Италия.

Два дни по-късно се виждат унищожени коли, натрупани една върху друга, смачкани от силата на свлачището.

Работници са пристигнали с багери и са започнали да се опитват да разчистят улиците, осеяни с отломки и кал. Но щетите изглеждат значителни.

Ключов проблем на острова обаче е, че около половината от къщите са построени незаконно - и затова не могат да издържат на силата на свлачища и земетресения.

Нело Мусумечи, министър на гражданската защита, каза пред вестник Il Messaggero, че Италия се нуждае от „национален план за адаптиране към изменението на климата“, за да гарантира, че сградите и инфраструктурата могат да издържат на все по-чести явления като обилни валежи. „Осигуряването на нашата територия е най-голямата обществена работа, която трябва да завършим през следващите няколко години. Ако не го направим, ще скърбим за още повече хора“, каза той.

Правителството одобри извънредно положение, като отпусна първоначална сума от 2 милиона евро (1,7 милиона британски лири) за подпомагане на възстановяването на домове.

Властите съобщиха, че досега са извадили телата на трима души.

Жена на около 30 години, чийто съпруг все още е в неизвестност, извика баща си за помощ, когато масиви от земя започнаха да се откъсват от планината, но той не успя да я достигне поради пороите от кал около къщата. Когато спасителните служби успяха да преминат през отломките, жената вече беше мъртва.

Тялото на възрастна жена също беше открито в неделя, както и това на младо момиче на пет или шест години, чиито родители, брат и чичовци все още са в неизвестност.

Жителите са призовани да останат вкъщи, за да не пречат на спешните служби в усилията им.

До 155 мм дъжд падна върху Иския в продължение на шест часа, причинявайки свлачището рано в събота.

Пороят от кал измести дървета, погълна сгради и отнесе коли и домове на хора.

Проливни дъждове заляха Кампания, района около Неапол и Иския, от няколко дни.

В четвъртък двама души загинаха заради лошото време в региона. Аржентински турист се удави, след като беше пометен в морето по време на крайбрежна буря, докато мъж беше ударен от мълния на плаж.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети