Русия заяви, че ще ограничи доставките на газ през Украйна

DenNews.bg
22.11.2022
размер на текста:

 "Газпром" фиксира "уреждането" в Украйна на руски газ, който трябваше да бъде доставен в Молдова, и от 28 ноември ще започне да намалява доставките на газ за транзит през Украйна, ако транзитният дисбаланс се запази. Това се казва в съобщение на холдинга.

„Ако транзитният дисбаланс през Украйна за молдовските потребители се запази, на 28 ноември в 10:00 „Газпром“ ще започне да намалява подаването на газ към ГИС „Суджа“ за транзит през Украйна в размер на дневна недостатъчна доставка“, подчертават от холдинга.

По-рано "Газпром" съобщи, че доставя газ за Европа транзитно през Украйна в размер на 42,9 милиона кубически метра на ден през газоизмервателната станция "Суджа ГИС". 
Ден преди това молдовският премиер Наталия Гаврилица заяви, че през декември републиката ще продължи да внася руски газ в обеми, сравними с октомври.

От 1 октомври "Газпром" намали дневния обем газ, доставян за Молдова с 30% - до 5,7 милиона кубически метра, докато нуждите на републиката са 8,06 млн. Руската компания обясни това с технически проблеми, свързани с ограничаването на транзита през Украйна. През ноември недостигът на газови доставки за Молдова се увеличи до 50%. В тази ситуация републиката намали потреблението на газ, а също така намали доставките си в региона на Приднестровието, където бяха принудени да спрат повечето промишлени предприятия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети