Турски съд даде 8 658 г. затвор на сериен изнасилвач на малолетни момичета

DenNews.bg
18.11.2022
размер на текста:

 Съд в Турция осъди на 8658 години затвор телевангелизатор, обградил се с млади жени, които наричаше „котенцата си“.

Аднан Октар, който е описван като лидер на култ, беше осъден за сексуално насилие и малтретиране на непълнолетни.

66-годишният Октар ръководеше собствен телевизионен канал, чрез който изнасяше религиозни проповеди.

Той е яростен противник на теорията за еволюцията и написа широко осмивана книга за креационизма.

Първоначално той получи присъда от 1075 години затвор, но апелативен съд разпореди повторен процес, включващ 215 обвиняеми.

Десет от тях получиха и 8658 години затвор от съда в Истанбул. Много от другите обвиняеми получиха по-кратки срокове.

Октар и стотици негови последователи бяха арестувани през 2018 г. от дома му по редица обвинения, включително управление на престъпна организация, данъчни престъпления, сексуално насилие и закони за борба с тероризма.

По време на ареста си Октар каза пред журналисти, че обвиненията срещу него са "лъжи" и "игра на британската дълбока държава", тема, за която той често е говорил в миналото.

През януари 2021 г. той беше осъден по 10 отделни обвинения, включително ръководене на престъпна група, участие в политически и военен шпионаж, сексуално насилие над непълнолетни, изнасилване, изнудване и причиняване на мъчения.

Той също така беше обвинен за предполагаеми връзки с духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен, когото турското правителство обвинява в организирането на неуспешния военен преврат през 2016 г., при който загинаха 251 души и бяха ранени повече от 2000.

Върховният съд отмени това решение.

Възгледите на Октар му спечелиха известна известност както в Турция, така и в чужбина, тъй като беше арестуван многократно преди 2018 г. и прекара известно време както в затвора, така и в психиатрично отделение през годините.

Съобщава се, че множество копия от широко осмиваната му книга „Атласът на сътворението“ са били изпратени без искане до академични среди и библиотеки. В книгата той твърди, че еволюционната теория на Дарвин е в основата на глобалния тероризъм.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети