ISW: Украинските сили освободиха десния бряг Днепър в област Херсон

DenNews.bg
12.11.2022
размер на текста:

 Украинските сили завършиха освобождаването на западния (десен) бряг на Херсонска област след отстъплението на руснаците от него. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са завършили изтеглянето си към източния (левия) бряг на река Днепър в 5 часа сутринта местно време на 11 ноември. Докато контингентите от руски войници вероятно остават на западния бряг, те вероятно са разпръснати в цялата област и се опитват да се оттеглят, докато украинските сили се натискат към река Днепър, въпреки че някои може да са останали, за да се опитат да провеждат партизански дейности на малки групи. Не е ясно колко руски войници остават на западния бряг в момента. Руски източници отбелязват, че изтеглянето е продължило три дни и твърдят, че 20 000 руски военнослужещи и 3500 единици военна техника са преминали през река Днепър.

Същевременно стана ясно, че  напълно е унищожена цялата енергийна система на Херсон. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на изпълнителния директор на енергийната компания Дмитрий Сахарук.

"Трябва да разгледаме регионите, в които няма никаква светлина. Това е Херсон, освободен днес. Рашистите разрушиха цялата енергийна система. Не че няма графици, но няма никакво захранване", каза служителят.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети