Един полицай е убит, а друг е ранен при нападение с нож в Брюксел

DenNews.bg
11.11.2022
размер на текста:

 Един полицай е убит, а друг е ранен при нападение с нож в Брюксел.

Двамата полицаи бяха откарани в болница, след като бяха нападнати близо до жп гара Брюксел Север в четвъртък вечерта.

Местни медии съобщават, че нападателят също е починал в болница, след като е бил прострелян на място.

Мотивът на нападателя е неизвестен, но антитерористичните служители казват, че са поели разследването.

„Ние поехме отговорност за случая, защото има подозрение за терористичен мотив, което ще бъде потвърдено или опровергано от разследващите“, каза говорителят Ерик Ван Дуйс.

Двамата полицаи са патрулирали в района, преди да бъдат нападнати.

Полицията съобщи, че друг патрул е пристигнал на мястото и е "неутрализирал" нападателя. Той е бил прострелян в краката и корема, преди да бъде откаран в болница.

Един местен жител каза пред BBC, че е чул "пет или шест изстрела" малко след атаката, извършена около 19:15 (18:15 GMT).

„Идвах от работа и говорих по телефона с баща ми и тогава чух пет или шест изстрела“, каза свидетелят на име Кремел.

„Баща ми ме попита „какво става?“ Казах, че вероятно са фойерверки. Той ми каза: „Не, това са изстрели.“ Той ми каза да проверя какво става. Тогава обърнах глава и видях тълпата да тича нагоре по улицата, за да види какво става. Паркирах колата, за да видя и какво става. Видях мъжа да умира на земята, след което видях кръвта и така нататък. Започнах да се плаша."

В туит, изпращащ съболезнования на семейството и приятелите на загиналия полицай, белгийският премиер Александър Де Кроо написа: "Нашите полицаи рискуват живота си всеки ден, за да осигурят безопасността на нашите граждани. Днешната драма демонстрира това още веднъж."

„Искрено се надявам, че хоспитализираният му колега ще се оправи“, добави той.

Полицейските ленти, отцепените улици и мигащите сини светлини навяват лоши спомени за Брюксел.

Беше преди шест години, но Брюксел все още носи белезите на координирана терористична атака - на главното летище и в метрото - която уби 32 души през 2016 г.

През следващите седмици девет предполагаеми членове на клетка на така наречената Ислямска държава трябва да бъдат изправени пред съда за участието им в атаките.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети