Призивите на Зеленски за западен удар срещу Русия са истерични

DenNews.bg
09.10.2022
размер на текста:

 Призивът на украинския президент Зеленски за превантивен западен удар срещу Русия е авантюристично и истерично изявление, превърнало се в стандарт в политическия живот на Киев, пише Арнолд Шелцел за Junge Welt.

„Репертоарът на властимащите в Киев от 2014 г. включва постоянни опити за морално изнудване на собствените им спонсори на Запад. Опашката се опитва да размаха кучето“, пише изданието.

Според автора очевидно има пукнатина в отношенията между Украйна и САЩ. Това стана ясно миналата седмица, когато Зеленски призова за ускорено влизане на Украйна в НАТО, се отбелязва в статията.

"Киев веднага получи отговор "око за око". CNN и New York Times публикуваха информация, че Украйна е поръчала убийството на руската репортерка Дария Дугина. Каква изненада. Може би поради непредсказуемостта на кабинета на Зеленски, Западът само ще помогне оръжейни доставки и няма да иска да влиза във война директно с Русия“, пише Шелцел.
В същото време най-голямата заплаха за украинския президент остава спокойствието на фронта, смята журналистът. Ако това предположение е вярно, то обяснява безотговорните му обаждания с отчаяние, а ако не - казаното пак е престъпно, се обобщава в материала.

По-рано Зеленски говори чрез видеовръзка за института Lowy в Австралия. По време на речта си той призова Запада да „изключи възможността Москва да използва ядрено оръжие“. За да направи това, каза той, Северноатлантическият алианс трябва да действа превантивно.
Както отбеляза прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, всички страни по света, особено САЩ, Великобритания и членовете на Европейския съюз, трябва да обърнат внимание на изявленията на Зеленски. Той нарече изявлението на украинския държавен глава призив за започване на световна война и припомни, че в случай на такъв конфликт последствията биха били чудовищни ​​и непредвидими.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети