Байдън помилва всички американци, осъдени за малки количества марихуана

DenNews.bg
07.10.2022
размер на текста:

 Президентът Джо Байдън издава изпълнителна заповед за помилване на всички американци, които са били федерално осъдени за притежание на малки количества марихуана.

Този ход ще засегне само сравнително малък брой присъди за канабис, тъй като повечето се случват на държавно ниво.

Съобщението на Байдън спира до пълна декриминализация на този вид престъпления, което той обеща като кандидат за президент.

Последните проучвания показват, че мнозинството от американците вярват, че тревата трябва да е законна.

„Изпращането на хора в затвора за притежание на марихуана преобърна твърде много животи и затвори хора за поведение, което много държави вече не забраняват“, каза г-н Байдън в изявление в четвъртък.

Той добави, че расовите малцинства са статистически много по-склонни да бъдат вкарани в затвора за канабис.

Като кандидат за Белия дом г-н Байдън беше критикуван за написването на законопроект за престъпленията от 1994 г., който затяга наказанията за наркопрестъпления и води до повече лишаване от свобода на расови малцинства.

На брифинг в четвъртък служител на Белия дом каза пред репортери, че "в момента няма лица във федерален затвор само за обикновено притежание на марихуана".

Помилването обаче ще премахне „ненужните бариери пред възможностите за работа, жилище и образование“, след като досиетата на осъдените бъдат изтрити, каза Байдън.

Американски служители изчисляват, че около 6500 души с федерални присъди за обикновено притежание на марихуана ще се възползват от помилванията на Байдън.

Президентът демократ каза, че ще призове всички губернатори на щати да издадат свои собствени помилвания за марихуана.

Той също така нарежда на Министерството на правосъдието и Министерството на здравеопазването да преразгледат как канабисът е класифициран според федералния закон.

„Ние класифицираме марихуаната на същото ниво като хероина – и по-сериозна от фентанила“, каза г-н Байдън. "Няма смисъл."

Марихуаната за развлечение вече е легална в 19 щата и Вашингтон. Медицинската употреба е законна в 37 щата и три американски територии.

Въпреки това, лекарството остава незаконно на федерално ниво, дори в щатите, където може законно да се купува и използва от милиони възрастни.

Помилванията идват месец преди междинните избори за Конгрес през ноември, които ще определят баланса на силите във Вашингтон за последните две години от мандата на Байдън.

Life for Pot, уебсайт, който се застъпва за освобождаване на ненасилствени нарушители на марихуана, отбеляза, че няма известни федерални затворници, които да бъдат засегнати от мярката на г-н Байдън, туитвайки: „Това е козметика“.

Акциите на компанията за канабис скочиха на фондовия пазар с около 20% с новината за помилванията на г-н Байдън.

Г-н Байдън не е първият президент на САЩ, който помилва нарушители на канабис.

В последния си ден на поста Доналд Тръмп помилва 12 нарушители на марихуана, включително някои, които са били осъдени на доживотен затвор съгласно правилото за три удара, създадено от законопроекта за престъпленията на Байдън от 1994 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети