15 мигранти загинаха, след като лодка се разби в скали до остров Лесбос

DenNews.bg
06.10.2022
размер на текста:

 Най-малко 15 души загинаха, когато две лодки с мигранти потънаха в гръцки води късно в сряда, а спасителите издирваха десетки, които все още са в неизвестност, съобщиха властите рано тази сутрин, информира ежедневникът Катемирини.

Бреговата охрана съобщи, че 15 тела са били извадени близо до източния остров Лесбос, след като лодка, превозваща около 40 души, е потънала. Петима души бяха спасени, а трима бяха открити на скалисто издатина близо до мястото на потъването. Втора спасителна операция беше предприета на няколкостотин километра (мили) на запад, близо до остров Китира, където платноходка, превозваща около 100 мигранти, се удари в скали и потъна късно в сряда.

Длъжностни лица казаха, че 30 души са били спасени, след като лодката се е ударила в скали край пристанището на селото Диакофти в източната част на острова. Ветровете в района бяха със скорост до 70 км/ч (45 мили/ч).

„Можехме да видим как лодката се разбива в скалите и хората се катерят по тези скали, за да се опитат да се спасят. Беше невероятна гледка“, каза Марта Статаки, местен жител, пред Асошиейтед прес. „Всички жители тук слязоха на пристанището, за да се опитат да помогнат.“

Спасителите на противопожарната служба спуснаха въжета, за да помогнат на мигрантите да се изкачат по скалите на брега на морето. Местните власти казаха, че в района ще бъде открито училище, което да осигури подслон на спасените. Очаква се в четвъртък да пристигнат и водолази от ВМС.

Повечето мигранти, достигащи Гърция, пътуват от съседна Турция, но контрабандистите промениха маршрутите през последните месеци в опит да избегнат силно патрулирани води около гръцките острови близо до турското крайбрежие.

Китира е на около 400 километра (250 мили) западно от Турция и на маршрут, често използван от контрабандистите, за да заобиколят Гърция и да се насочат директно към Италия

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети