135 сигнала за изборни нарушения са подадени в деня на вота

DenNews.bg
03.10.2022
размер на текста:

 Към 19 часа в деня на изборите в СДВР и ОДМВР са получени 135 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, а образуваните производства по чл. 167 – 169г от НК са 6 (4 бързи и 2 досъдебни).

В изборния ден служители на ОДМВР са оказали общо 32 съдействия на РИК, СИК и ЦИК.

В звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издадени общо 400 удостоверения.

Състоянието на оперативната обстановка в зоната на отговорност на всички регионални структури на ГД „Гранична полиция“ е била нормална. Трафикът през отделните ГКПП е бил съобразно спецификата на всеки един от тях, като не е констатирано трайно увеличаване интензивността на пътникопотока. Граничните проверки са се осъществявали своевременно.

Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са оказали съдействие на СИК и РИК във връзка с отпадане на електрическото захранване в обекти, свързани с изборния процес на територията на: Велико Търново; Кюстендил; община Левски, област Плевен; с. Славяни, област Ловеч; с. Ръжена, област Стара Загора; 5 изборни секции в община Ардино, област Кърджали. Повредите са отстранени и не е възпрепятстван избирателният процес.

 

 

В рамките на проведените мащабни полицейски действия на територията на страната за извършени престъпления на изборния процес са задържани общо 84 души. Съставени са 2018 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР.

От началото на кампанията до 19 часа са получени общо 687 сигнала в СДВР и ОДМВР за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 74 наказателни производства, от тях 69 по чл. 167 – 169г от НК.

След откриването в МВР на денонощна телефонна линия за сигнали и имейл, свързани с изборния процес, са получени общо 18 имейла и 45 обаждания (от тях 14 имейла и 24 обаждания съотносими към дейността на МВР), съдържащи данни, свързани с купуване и продаване на гласове. По съотносимите към дейността на МВР са извършени съответните действия, останалите са предадени по компетентност на съответните институции. На електронната поща priemna@mvr.bg в Приемната за граждани на МВР са регистрирани 24 сигнала и по тях се извършват проверки. На тел. 112 са приети общо 259 обаждания, предимно за купуване и продаване на гласовe и контролиран вот, от които 128 съотносими към дейността на МВР.

Общо за периода от 27 септември до 18.00 часа вчера в звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издали 1138 удостоверения.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети