От днес в Гърция глобяват неваксинсираните над 60 години

DenNews.bg
17.01.2022
размер на текста:

 Властите в Гърция от днес започват да глобяват граждани на възраст 60 и повече години, които не са ваксинирани срещу Covid-19 към понеделник. Премиерът Кириакос Мицотакис представи новите мерки, с които правителството се опитва да повлияе на неваксинираното население и да облекчи тежестта върху националната здравна система, предаде Greek Reporter.

Мицотакис каза в събота, че "малкото наши съграждани над 60 години, които все още не са ваксинирани, ги насърчавам днес: Направете стъпката. Не е въпрос на глоба. Да, глобата ще бъде наложена, но това е най-малкото. Защитете живота си, живота на тези, които обичате и разберете, че ваксината е безопасна."

Гръцките здравни служители твърдят, че най-уязвимите хора са тези, които не са ваксинирани. Преди това властите обявиха плана си за въвеждане на мандата през ноември, когато около половин милион възрастни хора бяха неваксинирани. През времето от обявяването на мандата и неговото прилагане 220 000 от тези възрастни хора са били ваксинирани.

Тези, които откажат ваксината, ще бъдат глобени със 100 евро месечно. Глобата ще бъде събрана от гръцките данъчни власти, а средствата ще бъдат пренасочени към болници, лекуващи пациенти с Covid-19.

Гърция обяви, че общо 19 772 нови случая на Covid-19 са били диагностицирани в страната в петък, докато 72 души, страдащи от коронавирус, са починали през последните 24 часа.

В четвъртък в Гърция регистрира общо 80 смъртни случая, свързани с коронавирус; което представлява намаление с осем. Общо 20 409 случая на Covid-19 бяха диагностицирани в четвъртък в Гърция.

Броят на постъпилите нови пациенти с коронавирус в гръцките болници в петък достигна 560, което показва дневен спад от -4,6%. Средният брой постъпили през последните седем дни е 570 пациенти.

Междувременно в петък в Гърция има 679 души на вентилатори, което показва увеличение с 15 в сравнение с предходния ден.

Сред интубираните пациенти служителите посочват, че 565 (83,21%) са неваксинирани или частично ваксинирани, а 114 (16,79%) са напълно ваксинирани.

Общо 65 случая на Covid-19 бяха хванати след проверки на входните порти и границите на страната.

Общият брой на случаите към петък е 1 632 641. На базата на потвърдените случаи от последните седем дни 577 се считат за свързани с пътуване от чужбина, а 2326 са свързани с вече известен случай.

По-голямата част от антиваксърите в Гърция отказват да получат ваксини срещу Covid-19, защото били принудени да го направят. Това установи скорошно проучване на общественото мнение, публикувано миналата седмица.

Според проучване на Focus Bari за YouGov.gr, проведено на 21-31 декември 2021 г. сред хора на възраст 18-74 години, нежеланието да се ваксинират е по-високо сред тези на възраст под 44 години.

65% от отказващите ваксинация казват, че не искат да получат ваксините, защото смятат, че са принудени да го направят.

57% казват, че ваксината все още е в експериментална фаза, а 43% изразяват загриженост относно дългосрочните странични ефекти.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети