Джокович отново е задържан, съдбата му се решава в неделя

DenNews.bg
15.01.2022
размер на текста:

 Новак Джокович беше задържан в Австралия преди съдебно заседание, което ще определи дали неваксинираната тенис звезда може да остане в страната.

Сърбинът е изправен пред депортация, след като визата му беше отменена за втори път, като правителството определи 34-годишния мъж като заплаха за общественото здраве.

Адвокатите му обжалват това, което те нарекоха "ирационална" присъда, като изслушването е насрочено за неделя.

Джокович все още трябва да играе на Australian Open в понеделник в Мелбърн.

Ако спечели турнира, той щеше да стане най-успешният тенисист при мъжете в историята на спорта с 21 големи титли.

Но изслушването в неделя, което е насрочено за 09:30 местно време (22:30 GMT в събота), е от решаващо значение, ако Джокович може да се състезава само часове по-късно.

В събота, малко след онлайн процесуално изслушване, Джокович се върна в хотела за задържане на имигранти, където беше задържан по-рано тази седмица. Той ще остане там до изслушване на последната му жалба в неделя.

На процесуалното изслушване съдията Дейвид О'Калаган определи часа за неделното производство, но каза, че все още не е решено дали то ще бъде изслушано от един съдия или от пълен съд.

Визата на Джокович беше отменена за първи път след пристигането му в Мелбърн на 6 януари, след като служители на австралийските гранични сили казаха, че той "не е успял да предостави подходящи доказателства", за да получи освобождаване от ваксина.

Тенис звездата беше задържан дни наред в имиграционен хотел, преди визата му да бъде възстановена от съдия, който разпореди освобождаването му, като постанови, че граничните служители са пренебрегнали правилната процедура при пристигането му.

Но в петък  визата на Джокович  отново бе отменена съгласно отделни правомощия в Закона за миграцията на Австралия.

Този акт позволява да бъде депортиран всеки, който представлява  потенциален риск за „здравето, безопасността или добрия ред на австралийската общност“.

Премиерът Скот Морисън каза, че решението е дошло след  "внимателно обмисляне".

Намеквайки за тежките критики, пред които е изправено правителството му, че е допуснало неваксинирания играч в Австралия, Морисън каза: „Австралийците направиха много жертви по време на тази пандемия и те с право очакват резултатът от тези жертви да бъде защитен.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети