Властите в Казахстан: Не преследваме мирни граждани, а агресивни тълпи

DenNews.bg
10.01.2022
размер на текста:

 В писмо, изпратено на редакционната ни поща от посолството на република Казахстан, публикаваме официалната позиция на властите в страната във връзка с размириците в страната през последните дни. Ето какво гласи тя:

Във връзка с редица публикации в чуждестранни медии за ситуацията в страната ни след въвеждането на извънредното положение, които можем да определим като явно повърхностни и едностранчиви, Министерството на външните работи на Република Казахстан смята, че е уместно да се отбележи следното.

В Мангистауска област и във всички големи градове на страната се проведоха мирни митинги. Исканията на протестиращите са напълно удовлетворени. В същото време от тази ситуация беше използвана от терористични, екстремистки и престъпни групи. Те използваха мирните социални протести, за да ескалират напрежението и предизвикат насилие. В тази връзка в страната е обявено извънредно положение.

Както показаха събитията в Алмати и редица други региони на страната, Казахстан бе подложен на въоръжена агресия от добре координирани терористични групи, обучени в чужбина. Предварителните данни сочат, че сред нападателите има неслучайни лица, които имат опит от участие в боеве в „горещи точки“ на страната на радикални ислямистки групировки. Понастоящем правоприлагащите органи и Въоръжените сили на Република Казахстан се противопоставят на терористите, а не на „мирни протестиращи“, както някои чуждестранни медии изопачават.

Поставена в тази ситуация, Казахстан бе принуден да потърси помощта на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), която изпрати миротворчески сили с обща численост около 2 500 души. Целта е ясна - подпомагане на стабилизирането на обстановката в страната. В мандата на миротворците влиза охрана на стратегически обекти и подпомагане на казахстанските сили на реда.

Важно е да се подчертае, че основните бойни действия срещу терористични групи се водят от правоохранителните органи и Въоръжените сили на Казахстан. Миротворческите сили на ОДКБ ще стоят в Казахстан временно и ще напуснат страната след стабилизиране на ситуацията.

Изключително важно е да подчертае също така, че мирните участници в протестите не са били подложени и не са подложени и към този момент на никакво преследване. Правоприлагащите органи ще проведат мащабно разследване на причините за ситуацията, резултатите от което ще бъдат предоставени на международната общност.

Трябва да се отбележи сплотеността на народа на Казахстан, подкрепата му за решенията и действията на президента К.Токаев за възстановяване на мирния живот.
Казахстан е решен да защити демокрацията и Конституцията от ислямистки радикали и терористи!

За съжаление, в резултат от сблъсъците има човешки жертви, както сред служителите на правоприлагащите органи и сред военнослужещите, така и сред цивилното население.
В тази връзка 10 януари 2022 г. е обявен в страната за Ден на национален траур!

Официално изявление за събитията в Казахстан на специалния представител на президента на Република Казахстан за международното сътрудничество Ержан Казъхан

Уважаеми сънародници!
Приятели и партньори,

Казахстан преживя безпрецедентно насилие в цялата страна, което имаше драматично въздействие върху нашия народ, заплашваше да подкопае конституционния ред и да се разглежда като посегателство срещу нашата държавност.
На 2 януари 2022 г. в западните райони на Казахстан започнаха мирни демонстрации, провокирани от скока в цените на втечнения газ.
В отговор на недоволството на населението от инфлацията и общите социално-икономически проблеми, президентът реши да контролира цените на петрола и стоките и услугите от първа необходимост.
В изявлението си от 4 януари президентът призова хората да не се поддават на вътрешни и външни провокации на фона на митингите срещу повишаването на цените на газа. Той призова за взаимно доверие и диалог, а не конфликт.
За съжаление, мирните демонстрации в Алмати и някои други региони бяха повлияни от злосторници, както и от местни и чуждестранни терористични групировки.
Тяхната престъпна дейност предизвика безредици, грабежи, изнасилвания и масово насилие.
С оглед на рязкото изостряне на ситуацията, президентът Токаев встъпи в длъжност като председател на Съвета за национална сигурност. Той също така обяви извънредно положение в цялата страна.
Въпреки всички тези усилия протестите доведоха до по-нататъшна ескалация на насилието в цялата страна, предизвиквайки масови безредици и атаки срещу административни сгради, военни бази и граждански обекти, превземане на летище Алмати, местни и чуждестранни самолети.
Това показва високо ниво на подготовка и взаимодействие между нарушителите.
Никакъв протест или демонстрация в едно демократично общество не може да оправдае нападенията и убийствата на служители на правоприлагащите органи.
Според последните данни, от ръцете на екстремисти и терористи са загинали 18 служители на правоохранителните органи. Повече от 700 полицаи, военнослужещи и 1000 цивилни са ранени и хоспитализирани.
Тези, които наричат екстремистите част от мирните демонстранти, нека знаят, че двама млади войници са били обезглавени, докато са коленичили.
Естремистите също така нападнаха службите за спешно реагиране, включително екипи за спешна медицинска помощ и пожарникари.
Бих искал да изкажа искрените си съболезнования на родителите и семействата на тези, които загинаха при ограничаването атаката на злосторниците.
Мироопазващите контингенти в състава на многонационалните сили на държавите-членки на Договора за колективна сигурност (ОДКС) бяха разположени и ще останат за кратък период от време до стабилизиране на ситуацията в Казахстан.
Правната рамка за разполагане на колективни мироопазващи сили се основава на членове 2 и 4 от "Договора за колективна сигурност", "Споразумението за мироопазващи дейности" и военната помощ, поискана от Казахстан.
Мироопазващите сили не участват в елиминирането на групи от бойци и терористи. Техните основни задачи са охрана на стратегически обекти и административни сгради.
***
Отразяване на събитията от тази седмица в някои чуждестранни медии, оставя у читателите неприятни впечатления, че казахстанското правителство преследва мирни демонстранти. Нашите сили за сигурност влязоха в битка с агресивни тълпи, които извършиха нагли терористични актове.
Предвид размера на дезинформацията и бързо развиващата се ситуация в Казахстан, нека не правим прибързани заключения и да позволим да се проведе пълно разследване, за да се разкрие истината.
Република Казахстан многократно е заявявала ангажимента си към върховенството на закона. Всички предприети или подкрепени действия са в съответствие и ще бъдат в съответствие с нашата Конституция, нашите закони и нашите международни ангажименти.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети