5 000 eвро глоба за фалшив сертификат в Гърция

DenNews.bg
07.09.2021
размер на текста:

 След поредица от скандали с издаването на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19 и отрицателни бързи тестове, здравните власти в южната ни съседка затегнаха мерките срещу подобен тип измами. Поправка, внесена в парламента, предвижда административна глоба от 5000 евро за всеки незаконен документ от подобен тип, съобщава електронното издание на гръцкия ежедневник Iefimerida, предаде агенция Фокус.

 

В допълнение към другите санкции, които вече са в сила в страната, се налага административна глоба от 5000 евро на всеки, който се опита или успее да издаде сертификат за ваксинация на лице, което не се е имунизирало, или удостоверение за преболедуване на вируса на лица, които никога не са били заразени с него. Глоба ще има и за всички, участвали в издаването на подобен тип документи.

До въвеждането на новата мярка се стигна след разкрития скандал с над 40 фиктивни ваксини, въведени в системата за ваксинация в болницата в Палама, по-широкия регион на гръцкия град Кардица. Предвидени са и санкции за частни здравни центрове и др., ако имат неваксиниран служител, а работодателят ще трябва да плати глоба от 10 000 до 50 000 евро. При повторно нарушение глобата увеличава от 20 000 до 200 000.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети