Високопоставени генерали опровергаха Байдън за Афганистан

DenNews.bg
29.09.2021
размер на текста:

Двама високопоставени американски генерали опровергаха президента Джо Байъдън за съветите, които е получил за изтеглянето от Афганистан.
За представителите на Пентагона изтеглянето на САЩ от Афганистан е стратегически провал.
През август президентът Джо Байдън реагира на критиките с аргумента, че никой не го е предупредил да не изтегля всички военни едновременно и това е довело до непредвидените ситуации. Изявлението на високопоставени генерали обаче абсолютно противоречи на изказването на президента.
Командирът на Централното командване на САЩ генерал Кенет Франк Макензи заяви по време на изслушване в Сената, че по-рано тази година той е препоръчал 2500 войници да останат в Афганистан след оттеглянето.
Още през есента на 2020 г. по време на администрацията на Тръмп неговият съвет е бил САЩ да продължат да поддържат дори близо двойно повече - около 4 500 войници в Афганистан. Подобна препоръка споделя с президента и командващият американските военни части в Афганистан ген. Скот Милър.
Макензи признава, че са обсъждали тази препоръка на ген. Милър с Джо Байдън и той се е замислил върху предложението, но военните отказват да коментират дали президентът е бил искрен в изявлението си за това получил ли е съвет от тях за своите действия или не.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети