Италия задържа бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон

DenNews.bg
24.09.2021
размер на текста:

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е евродепутат, е бил задържан в Италия, предадоха световните агенции, като се позоваха на адвоката му Гонсало Боайе.
Пучдемон живее в изгнание в Белгия от 2017 г. след опита за отцепване на Каталуния.
Той е бил арестуван вчера при пристигането си на остров Сардиния, където отивал в качеството си на евродепутат, казва адвокатът му. Арестът е станал въз основа на европейска заповед за задържане, датираща от 14 октомври 2019 г.
Пучдемон е издирван от съдебните власти в Мадрид във връзка с опита за отцепване на Каталуния през 2017 г., като и за отклоняване на държавни средства.
Каталунският лидер е бил арестуван в Алгеро, потвърди и началникът на канцеларията на Пучдемон - Жозеп Луис Алай. Това е станало още на летището на Алгеро, където той е бил задържан от италианската гранична полиция. Той е пристигнал от Брюксел за участие в международно изложение на остров Сардиния и за среща с регионалните власти.
Днес Пучдемон ще бъде доведен в апелативния съд в Сасари, който е компетентен да реши дали той да бъде освободен или екстрадиран, допълни Алай.
На 9 март ЕП сне имунитета на Пучдемон и на двама евродепутати, които също са привърженици на независимостта на Каталуния. На 30 юли тази мярка бе потвърдена от Европейския съд.
Пучдемон не беше помилван заедно с девет привърженици на каузата за каталунската независимост, които се намираха в испански затвори. Те бяха амнистирани от правителството на социалиста Педро Санчес през юни. Испанските власти искат Пучдемон да бъде съден в Испания.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети