Задължителна ваксинация за държавните служители в Словения

DenNews.bg
17.09.2021
размер на текста:

Държавните служители в Словения ще трябва да се ваксинират срещу коронавирус и вече няма да е достатъчно да имат негативен тест, когато идват на работа. Това реши словенското правителство, съобщи Танюг.
Всички неваксинирани или непреболедували ще трябва да получат първата доза ваксина преди 1 октомври, а до 1 ноември и втората. В Словения мерките се затягат и вече за работа, обществен транспорт, посещение в търговски център, банка или поща, както и за редица други дейности е необходимо да се притежава потвърждение за ваксинация или негативен тест.

В съответствие с по-строгите епидемиологични мерки на правителството, от днес шофьорите не могат да зареждат гориво на бензиностанции, освен ако преди това не потвърдят, че са били ваксинирани, че са преболедували COVID-19 или имат отрицателен тест. Повечето дистрибутори, включително и компанията, която има най-голям брой бензиностанции и пазарен дял от почти 60% в търговията с петрол, стриктно спазват правилата. Това означава, че гориво в резервоара на колата потича едва тогава, когато шофьорът докаже с документи, че е преболедувал коронавирус, че е ваксиниран или има отрицателен тест не по-стар от 48 часа. Изключени от това са шофьорите в международния трафик, които могат да зареждат гориво без ограничения. Те обаче трябва да носят маска, когато плащат предава БНР.

По-строгите изисквания са сила от сряда, когато в Любляна бяха проведени демонстрации на противници на правителството, на които след безредици се намеси полицията. Според публикувана в словенските медии анкета против това втвърдяване на мерките са над 40%, които смятат новите условия за работа за дискриминационни.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети