ГДБОП закопча трима лекари за фалшиви ТЕЛК решения

DenNews.bg
17.09.2021
размер на текста:

Трима лекари са арестувани при операция на ГДБОП срещу мащабна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в София, съобщиха от МВР. Задържаните са председатели на комисии.
Общо седем души са арестувани при операцията на ГДБОП. Трима от тях са председатели на ТЕЛК комисии и са лекари. Другите четирима са посредници. Те са водели при лекарите лица, които да бъдат освидетелствани като хора с увреждания.
В прессъобщението не се посочва града, нито към кои структури са работили лекарите. По информация на БНР акцията е проведена в три столични болници.
По непотвърдена информация една от болниците, в които е проведена операцията, е Университетската болница за активно лечение по онкология. Другите две са градски болници в столицата.
Сумите, които са били плащани за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, са били в зависимост от социалния статус на лицата, но най-малката сума е била 1000 лева.
Операцията на ГДБОП е започнала вчера (16 септември) и е продължила и през нощта. Разпитани са десетки свидетели пред съдия. При акцията са иззети много документи и парични суми в големи размери.
По случая има образувано и досъдебно производство за организирана престъпна група с участието на председатели на ТЕЛК комисии.
В началото на мандата на служебното правителство министър Стойчо Кацаров промени Наредбата за медицинска експертиза, като отпадна изискването всеки човек с увреждане, чиято болест е дефинитивна - т.е. необратима, няма да се налага да ходи на ТЕЛК комисия на всеки 3 години.

Един от малкото случаи на постановени присъди в страната за издаване на фалшиви ТЕЛК е от Стара Загора. Трима членове и секретар на ТЕЛК бяха осъдени за получени над 5000 лв. подкупи, за да завишат проценти на нетрудоспособност.
При друг такъв случай имаше разкрития и за ТЕЛК-Ловеч, където са взимали до 1 000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети