Предават на прокурор всеки, нарушил грубо мерките срещу коронавируса

DenNews.bg
14.09.2021
размер на текста:

От здравното министерство настояват контролните органи на Регионалните здравни инспекции, МВР, Българската агенция за безопасност на храните и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките, като за всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат до Окръжна прокуратура за проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

Това идва на фона на наличната публична информация и медийни репортажи за системно и дори умишлено неспазване на противоепидемичните мерки.

От здравното министерство посочват, че пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса могат да доведат единствено до още по-тежки резултати.

„Правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица, а след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства. Всяко от засегнатите физически и юридически лица може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение“, посочват от МЗ.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети