Ограничен е пожарът в Атика, опасността остава

DenNews.bg
09.08.2021
размер на текста:

В Атика пожарът е ограничен, но остава опасност от вторично възпламеняване на огнищата. По информация на посолството ни в Атина от днес се възстановява движението по участъка от пътен възел Агиос Стефанос в посока Ламия и жп-движението от Атина до Метеора. Засега са спрени единствено редовните жп-линии от Атина до Евбея. Продължават дейностите по възстановяване на електроподаването в най-засегнатите райони на Атика.

Забраната за посещения и пътуване в гористи местности и национални паркове в Гърция се удължава до 06:00 ч. на 13.08. Същото важи и за работни дейности на открито, които могат да предизвикат пожар.

Продължават да бушуват пожари на остров Евбея, като е в сила операция по овладяване на огъня в северната част на острова, включително със специализирани самолети и хеликоптери. В ранните часове на деня пламъците доближиха селищата Артемисио, Кастри и Гувес, което наложи евакуация на жителите. Силните ветрове допълнително усложняват обстановката и затрудняват работата на летателната техника.

Пожарни екипи са съсредоточени в района на селищата Каматриадес и Галатсадес в опит да попречат на пожара да достигне гористата местност след тях. Заради прекъснати доставки има недостиг на гориво за пожарната техника. Селищата Гераки, Галатсона и Истиеа остават под заплаха. Пожарните сили продължават да се борят с огъня в труднодостъпната планина Кандили. Организирани са редовни патрули на кораби на пристанищните власти и гръцката флота, които евакуират хората намерили убежище по плажовете на острова.

Относително стабилизирано е положението в повечето райони на Пелопонес, но и там остава опасността от ново подновяване на пожара. Затруднена е обстановката в Аркадия и Гортиния, където действа един хеликоптер и се очакват 2 самолета. Пожарът в района на полуостров Мани, Лакония продължава да е активен. Екипи на пожарната успяха да угасят огъня в Илия, където все още има риск от повторно възпламеняване. Огънят в района на Мелпия и Мегалополис продължава да е активен на два фронта.

Няма сериозно развитие на пожарите на остров Крит.

Областите Атика, Централна Гърция, Крит, Северен Егей, Южен Егей, Йонийски острови и Западна Гърция, остават в 4-та (оранжева) степен на пожароопасност.

Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети