Гърция поиска още помощ за справяне с пожарите

DenNews.bg
05.08.2021
размер на текста:

Гърция поиска помощ от европейските страни за справяне с огнената стихия. Няколко държави изпратиха пожарникари и хеликоптери. Днес отново в страната температурите са екстремни.
118 пожара бяха регистрирани в Гърция през последните 24 часа, предава БНР. Тлеещите огнища и екстремните температури създават риск от запалване на нови пожари. Основните усилия на огнеборците са на остров Евбея (Евия), където фронтът се разраства. Властите евакуират жители и туристи от засегнатите места. Няма пострадали. Огънят нанесе сериозни щети на Евия. Отново от вятъра се разгарят загасени пожари, обстановката е критична, предава кореспондентът на БНР.
Вече са евакуирани жителите на 15 села в Евбея. Изгоряха къщи и производствени цехове. Пожарът на острова е извън контрол. Пламъците достигат до 20 метра и температурите са непоносими, казват местни жители, които бързо напускат района. Бият камбаните на църквите, за да предупредят хората да напуснат. В крайбрежното градче Ровиeс на острова 90 жители и летовници се наложи да бъдат спасявани от плажа с лодки и ферибот, тъй като огънят стигнал чак до морския бряг.
Пожарникари, доброволци и армейски части участват в гасенето на огнената стихия, достигнала опасна близост до Древна Олимпия. Спасиха от унищожаване археологическия музей. Пожарникарите се борят да спрат огъня да изпепелите родното място на Олимпийските игри, както и намиращата се наблизо сграда на Международната Олимпийска Академия. Духа вятър и огнищата се разпалват, казват местни жители. Мащабни пожари има също в област Илия и Месиния. В област Илия изгоряха цели села. Министерството на отбраната изпраща военни сили към засегнати от огнената стихия райони. На Пелопонес, в региона Илия, бяха разпратени съобщения на мобилните телефони от номер 112 за належаща евакуация. Наложи се и евакуация в района Месиния, отново на Пелопонес. Борбата с огнената стихия продължава, а основното огнище на пожара е в селото Диаволици.

В северната част на Гърция огнищата са под контрол след повече от едно денонощие гасене по въздуха.

От Кипър и Израел пристигна помощ от пожарникари и хеликоптери. В гасенето участва и руски самолет, нает за лятото от гръцкото министерство по защита на гражданите. От дипломатическата мисия на Русия в Атина изразиха готовност за допълнителна помощ. Днес е девети пореден ден с температури, които се очаква да достигнат 45 градуса. На много места в Гърция живачният стълб вече преминаха 40 градуса и е ветровито. При тази обстановка е трудно да се използват самолети и хеликоптери за гасене по въздух. Опасност от пожари има в цялата страна, предупреждават гръцките власти, които забраниха влизане в горски райони. Премиерът Мицотакис определи ситуацията като "кошмар" и разпореди: "основен приоритет е да се спаси живота на хората".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети