Рилски пожарникари под тревога заради задимяване във Фролош, гъстият дим идва от Македония

DenNews.bg
05.08.2021
размер на текста:

Рилски пожарникари са предприели спешен оглед на терените около Фролош заради постъпил рано тази сутрин сигнал за силно задимяване в кочериновското село и кюстендилското село Страдалово. Сигналът е подаден около 6:30 часа, веднага към мястото са изпратени екипи на РСПБЗН Рила.
Страховете, че се касае за пожар в околностите на селото, за щастие, са се оказали безпочвени.
След обход в района огнеборците са установили, че гъстият дим идва от пожарите на територията на Северна Македония, няма опасност за населението на наша територия, уверяват от ОДМВР.


Молим ви, бъдете внимателни! Не изхвърляйте фасове и леснозапалими материали в природата и около пътищата, не палете скари и огньове сред природата, а ако го правите в дворовете, бъдете сигурни, че може да потушите евентуално разпалване бързо – дръжте наблизо вода и пожарогасител и не изпускайте от очи и контрол огъня.


Веднага сигнализирайте на спешния телефон 112 при наличието на дим, а ако може да се намесите в случаите на малки пожари – реагирайте веднага, но не и ако има риск за здравето и живота ви!

 

Осем пожара са гасили екипи на РСПБЗН в Кюстендилска област през изминалото денонощие.


Всички са причинени поради небрежно боравене с открит огън!

Пожарът, възникнал в Кюстендил - край жп линията, която е обслужвала мина Бистрица, е унищожил 20 дървени траверси.

Пожарът, който възникна в землището на с. Долно село, е ликвидиран снощи около 21.00 ч, продължава дежурството в района, за да се предотврати евентуално възобновяване на огъня от тлеещи огнища.

През последните 2 седмици/22 юли – 5 август/ на територията на Кюстендилска област са възникнали 102 пожара, 18 от тях са нанесли щети, изгорели са 890 дка гори – огънят е засегнал върхово иглолистни насаждения. Низов пожар е засегнал горски насаждения на площ 2 170 дка. За периода пожарите са се развили върху площ от 10 595 дка. Изгорели са 37 сгради, в това число училището закритото училище в с. Долно село, 18 непостоянно обитаеми къщи, 5 плевни, полуразрушени спомагателни постройки, овощни насаждения, балиран фураж и дърва, техника и имущество. Пострадали са 3-ма – 2 жени са обгазени, 1 е с обгаряния. Спасени от унищожение са десетки обитаеми къщи и масивни сгради.


Пожарите са гасени от екипи и техника на РДПБЗН, горските стопанства и доброволното формирование от Кюстендил.


Продължава да е пожароопасна обстановката, призоваваме гражданите за повишена бдителност и отговорно поведение при боравене с открит огън и лесносапалими продукти. Призоваваме да подават сигнали при най-малко съмнение за възникнал инцидент.

Горещото време и вятърът спомагат за лесното възникване на пожари, бързото им разпространяване и трудното им овладяване и потушаване.

Вятърът може да прехвърли пожара на километри от основното огнище, особено в пресечени местности, където се и гаси най-трудно.

Припомняме, че вчера двама горски служители на Югозападно държавно горско стопанство загинаха по време на гасенето на голям пожар край Сандански, а техен колега е настанен в „Пирогов“ с изгаряния.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети