Доц. Кунчев предлага въвеждането на нови мерки в доклад до здравното министерство

DenNews.bg
30.08.2021
размер на текста:

Министерството на здравеопазването публикува доклада на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев до министъра на здравеопазването, с който предлага въвеждането на новите ограничителни мерки на територията на страната.

Да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света, и с висока концентрация на хора на ограничена площ, се предлага в документа.

Изключения се правят само ако посетителите са на 50% ваксинирани и имат сертификат, или пък персоналът на обекта е 100% имунизиран.

Преустановяване на провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито е друго предложение, направено в доклада. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция). Като възможност за намаляване на негативните последици от ограничителните мерки върху бизнеса е целесъобразно използването на въведения вече зелен (санитарен) паспорт (100 процента от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи) като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки.

Наличното официално приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate - COVID CHECK BG, одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store, ще спомогне на персонала в различните обекти, прилагащи този подход лесно и бързо да проверяват сертификатите на посетителите. В посочения случай се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50 на сто от капацитета на помещението и 100 процента наличие на цифров COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички заангажирани и участващи лица.

Да се преустанови провеждането на закрито на мачове и други спортни събития, се предлага още в доклада. Изключения да се допускат само за провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито да бъде без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50 на сто от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт.

Преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30 на сто от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50 на сто от капацитета на обекта само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт и при 100 процента наличие на зелен паспорт от персонала, е друго предложение, посочено в документа.

Да се преустанови работата на музеи, галерии и други културни събития. Алтернативен вариант е работа до 50 на сто от капацитета на обекта само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт, включително и при 100 процента наличие на зелен паспорт от персонала.


Да се преустанови и работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50 на сто от капацитета на обекта само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт и при 100 процента наличие на зелен паспорт от персонала. Преустановяване на работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50 на сто от капацитета на обекта само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт и при 100 процента наличие на зелен паспорт от персонала.

Друго предложение в доклада е да се преустанови и работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, но не повече от 50 на сто от капацитета на заведението.

Да се въведе контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Предложенията са направени с цел прекъсване на механизма на предаване на инфекциите от COVID-19, тъй като регистрираната към момента 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната е 265.52 на 100 000 население.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети