Европейският съд по правата на човека се произнесе в полза на задължителната COVID ваксина

DenNews.bg
25.08.2021
размер на текста:

 Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли искане от 672 професионални и доброволчески пожарникари срещу задължението за ваксина Covid-19 във Франция, съобщава "Франс 24".

Решението на ЕСПЧ, публикувано в сряда, 25 август, относно задължението за ваксинация е първото такова.

Искът от няколкостотин пожарникари във Франция, позоваващи се на "правото на живот" и "правото на зачитане на личния и семейния живот", "Съдът счита, че тези искания са извън обхвата на член 39 от неговите разпоредби", което позволява те да бъдат маловажни по спешна процедура, когато жалбоподателите са изложени на "реален риск от непоправими щети".

672 -те пожарникари поискаха от ЕСПЧ "да спре задължението за ваксинация", предвидено в закона от 5 август 2021 г. относно управлението на здравната криза във Франция, както и да спре "разпоредбите, предвиждащи забрана за упражняване на тяхната дейност" за тези сред тях, които не искат да се ваксинират, както и срещу "прекъсване на плащане на възнаграждението им".

Решението на ЕСПЧ, взето от състав от седем съдии, не "предрешава последващите му решения относно допустимостта или по същество на въпросните дела", уточнява Съдът.

В съобщение за пресата, в което описва съда като "основният полицай на Европа", синдикатът на пожарникарите на SD SDIS настоява в началото на август, че "не е против ваксината", а срещу задължението за ваксинация.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети