Висока е опасността от пожари в цялата страна!

DenNews.bg
02.08.2021
размер на текста:

Висока е опасността от пожари в цялата страна, като предстоящите дни на горещо и сухо време правят избухването на пожари лесно, разпространението им бързо, а овладяването им трудно.

Директорът на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов припомни, че човешката дейност и небрежност са основните причини за възникване на пожари. Той призова при най-малкия пожар, когато се види дим, да се даде сигнал на 112, защото колкото по-рано се действа, толкова по-малки ще са щетите.

„Дните, които започват, са изключително опасни. При много високи температури и ниска влажност скоростта на разпространение на пожара в гората може да стигне 30 км/ч“, обясни комисар Николов. Според него в гората е достатъчен само един час, за да обхване огънят площ от няколко квадратни километра.
,,Неконтролируема става ситуацията в подобни моменти'', отбеляза той. Няколко хиляди са унищожените декари гори и десетки хиляди земеделски земи, сухи треви и храсти са засегнати до момента от пожарите.
,,Не искам да си представям, че ще стигнем дотам да загинат хора от пожари, да се налага да евакуираме граждани, нашите планове с министерството на земеделието и горите са доста стриктни'', подчерта Николов. По линия на пожарната безопасност според него не бива да се допуска небрежност – хвърляне на фасове, да се спазва забраната за унищожаване на отпадъци с палене на огън. Той препоръча за тези няколко дни да се спре всякаква дейност по полето, освен прибирането на реколтата.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети