Вече сме в началото на четвърта вълна на коронавируса

DenNews.bg
02.08.2021
размер на текста:

„Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19. От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст. За щастие, не с прекалено бърз темп, но фактът че от миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500" - това заяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев пред NOVA.
По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден.
"Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти", коментира той.
Запитан дали се обмисля локдаун в някаква форма само за неваксинирани, той посочи:
"От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много уморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт", добави доц. Кунчев.

"Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката", каза още той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети