Байдън защити решението за Афганистан, това е интересът на САЩ

DenNews.bg
17.08.2021
размер на текста:

Американският президент Джо Байдън защити решението за изтеглянето на американските войски от Афганистан.
„Нашата мисия в Афганистан започна преди 20 години и никога не е била за изграждането на нация, а срещу тероризма. Така, както се борихме с подобни заплахи от сходни терористични групировки в Сирия и други държави. Оставам обаче твърдо зад решението си за изтегляне на войските ни тази година. Похарчихме милиарди долари за присъствието си и обучителните мисии там. Аз съм вече четвърти президент на страната, който продължи да води тази война. Колко още американски животи трябва да бъдат дадени там? САЩ не могат да продължават участието си във война, която вече не е тяхна. Не това иска американският народ. Афганистанската армия трябва да се пребори за страната си срещу талибаните“, заяви Байдън в речта си по повод ситуацията в Афганистан на фона на изтеглянето на чуждестранните войски.


Той увери, че САЩ ще подкрепят Афганистан и гражданските права на нацията, но с дипломатически средства.

„Продължават също така дейностите по изтеглянето на дипломатическия екип от посолството в Кабул. Бяхме ясни с талибаните - ако извършат атаки срещу хората ни, ние ще отговорим“, каза още държавният глава.

Байдън все пак призна, че крахът на афганистанското правителство и контролът на талибаните са дошли по-бързо, отколкото правителството на САЩ е очаквало.

Припомняме, че Байдън бе подложен на остри критики заради решението си да изтегли американските войски до 31 август и бързия напредък на талибаните. Сред най-острите му критици очаквано бе експрезидентът Доналд Тръмп.

Следва да се отбележи, че именно администрацията на Тръмп започна процедурата по изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан, където страната води военни действия от около 20 години. В последствие обаче позицията на Тръмп се промени, като той настояваше за по-плавно изтегляне на контингента с оглед на покачващата се опасност от връщането на талибаните на власт.

След като САЩ обявиха края на въоръжената операция в Афганистан и началото на изтеглянето на войските, талибаните започнаха офанзива срещу правителствените сили. Вчера действащият държавен глава Ашраф Гани напусна страната, а президентският дворец вече е във владение на талибаните. Двама техни представители заявиха пред Reuters, че очакват властта да им бъде предадена изцяло.

Правителството капитулира, а правителствените войски и полицията се саморазпуснаха.

Същевременно талибаните отказаха преходно правителство и планират създаване на ислямско емирство.


Междувременно постоянният представител на Афганистан в ООН Хулам Исакзай призова за създаване на хуманитарен коридор за напускащите страната хора.

"Съветът за сигурност и генералният секретар на ООН трябва да използват всички средства, с които разполагат, за да призоват към незабавно прекратяване на насилието, защита на правата на човека и амнистията да се изпълнява, както самите талибани заявиха, че ще правят вече, както и да призоват убийствата и актовете на възмездие да се прекратят."

Хуманитарният коридор, който Исакзай иска да бъде създаден е за граждани на Афганистан, които са заплашени да станат жертви на възмездие и нападения на талибаните. Исакзай призовава и съседните на Афганистан страни да отворят за тях границите си и да съдействат на хората, които се опитват да избягат от страната.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда ситуацията в страната, след като талибаните само за седмица успяха да настъпят и завземат на практика цялата страна, а от вчера вечерта държат и контрола над столицата Кабул. Министрите на външните работи на Европейския съюз също ще проведат спешни разговори по темата.


Ситуацията в Афганистан вече е особено критична. В столицата Кабул има безредици, особено в района на летището. Ройтерс съобщи за 5 жертви, други агенции съобщават за седем загинали в хаоса, след като стотици хора се опитаха със сила да се качат на самолети, излитащи от афганистанската столица.

По-рано пътническите полети от столичната аерогара бяха спрени, а излитащите към момента самолети има дипломатически персонал от различни посолства, които изтеглят своите служители от страната.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети