Все повече страни разширява изискванията за COVID-пропуск

DenNews.bg
16.08.2021
размер на текста:

Все повече страни затягат контрола относно изискването на здравния COVID пропуск в ресторанти, влакове и търговски центрове.


Френското правителство разширява от днес задължителното представяне на здравен пропуск за посещение в търговските центрове с площ над 20 000 квадратни метра в още няколко департамента, където случаите коронавирус са над 200 на 100 000 жители, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Две префектури вече въведоха това задължение от миналата седмица.

Мярката потенциално може да бъде приложена за 129 търговски центъра в 38 департамента от континентална Франция и отвъдморските територии, по изчисления на Националния съвет на търговските центрове (CNCC).

Решението за въвеждането на здравния пропуск остава в ръцете на префектите, които според одобрения миналата седмица от Конституционния съвет закон не могат да направят задължително изискването за такъв документ ако това възпрепятства достъпа на хората до стоки и услуги от първа необходимост, както и до транспорт.

За пътуване със самолет към друга страна вече е въведено задължително представяне на сертификат за пълна ваксинация, за имунитет или отрицателен тест, припомня АФП.

От понеделник в ресторантите в Северна Македония ще се допускат клиенти, само след като покажат ваксинационен сертификат, съобщават местни медии.

Глобите за заведенията за хранене, в които ще бъдат регистрирани неваксинирани клиенти, ще варират от 2500 до 30 000 евро, съобщават от Държавната пазарна инспекция.

На 16 август в страната влизат в сила нови мерки, според които неваксинираните граждани ще бъдат ограничени в свободата си на движение, което властите очакват да спре разпространението на коронавируса.

Във Великобритания от днес влизат в сила нови правила за имунизираните. Британците със завършен ваксинационен цикъл вече няма да се самоизолират, ако са били в контакт с човек с положителна проба. Правителството обяви, че на всички 16 и 17-годишни в Англия ще бъде предложена първа доза ваксина.
Правилата за напълно ваксинираните и младите хора под 18 години се променят от днес. За тях повече няма да важи изискването да се самоизолират за 10 дни, съгласно схемата за тестване и проследяване при контакт със заразени, предаде БНР.

Бизнесът изрази сериозна загриженост от недостига на персонал и празните рафтове по магазините, което принуди правителството да вземе мерки. Повече от три четвърти от населението вече е с две дози срещу COVID-19 и правителството залага много на успешното масово ваксиниране, за да вдигне и малкото оставащи ограничения.

Междувременно 16 и 17-годищшните в Англия ще получат възможност да се регистрират за първа доза до 23 август. Здравният министър Саджид Джавид заяви, че това ще даде на тийнейджърите две седмици за изграждане на имунитет преди подновяването на училищните занятия през септември.

Децата между 12 и 15 години, които имат здравословни проблеми, също ще получат покани за ваксиниране. За разлика от възрастните на младите хора обаче няма да бъде насрочване дата за втора доза.

За последното денонощие са регистрирани 26 750 нови случаи на заразявания и 61 жертви.

По данни на правителството ваксините са спасили живота на около 84 600 души и са предотвратили заразяване на 23,4 милиона други. 89% от пълнолетните британци са с първа доза, а 77 на сто и с втора доза.

Българите, пътуващи за Испания, трябва да представят тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната. По информация на българското посолство в Мадрид мярката не важи за пътниците, идващи от Северозападна България.

Продължава извършването на санитарен контрол на случаен принцип на всички пътници, влизащи в страната.

Остава в сила и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на испанското Министерство на здравеопазването. Децата под 12 години не са длъжни да представят диагностични тестове, но трябва да имат попълнен формуляр за санитарен контрол.

Първо по рода си изискване влиза в сила в Ню Йорк - от днес за всякакви дейности на закрито, като посещение на ресторанти, театри, киносалони, концертни и спортни зали в мегаполиса ще се изисква доказателство за поставена ваксина срещу коронавирус.

Доказателството се изисква както за служителите на обектите, така и за клиентите. Те ще трябва да имат поне една доза от използваните ваксини срещу коронавируса. "Ако сте ваксинирани, вие имате ключ и можете да отворите вратата. Но ако не сте ваксинирани, за жалост вие не можете да участвате в много дейности", заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. От 13 септември ще започнат проверките дали мярката се спазва.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети