Измамници ловят балами със „заеми“ от чужди банки, „рейнджъри“ завличат пенсионерки с обещания за любов

DenNews.bg
12.08.2021
размер на текста:

 През 2021 г. се наблюдава значително увеличение на измамни интернет обяви (основно в социална мрежа "Facebook"), привидно публикувани от чужди банки (най-вече френски банки), "предлагащи" изгодни заеми. Комуникацията с потенциалните жертви на измамата се води на български език първоначално чрез "Facebook Messenger", а в последствие през мобилни приложения за комуникация "Whatsapp" и "Viber". Измамниците използват основно телефонни номера с телефонен код +33 (Франция), но са засичани и други, включително един български номер, предупреждават от ГДБОП.


Схемата е следната: От откликналите на обявите лица е изисквано да пратят снимки на свои документи за самоличност. Получавали са бланка на договор за заем, която е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят на измамниците. След уведомяване на кандидатстващите лица, че са одобрени, извършителите на измамите започват да искат от тях да направят неголеми банкови преводи към български банкови сметки, контролирани от измамниците, с основание "кандидатстване", "нотариална такса", "застраховка" и др., за да им бъде отпуснат заемът.

Не са изключение и преводи под подобни предлози и чрез "Western Union", "Money Gram" и EasyPay". В някой случаи дори жертвите били убеждавани да открият банкова сметка с активно електронно банкиране и издадена дебитна карта. Под предлог, че е необходимо дебитната карта и сметката да бъдат проверени дали отговарят на изискванията за усвояване на заема, данните за сметката и самата карта с ПИН код бивали изпращани чрез "DHL" в Бенин, Африка. Получили контрол върху сметки и дебитните карти, извършителите ги използват за получаване на преводи от жертви на измамните обяви и за усвояване на средствата. В хода на чат комуникацията с потенциалните жертви на измамната схема измамниците се представят за директори и служители на чужди банки и изпращат снимки на чужди документи за самоличност, за да звучат по-убедително.


Експертите от отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП отново напомнят на българските граждани, както и на пребиваващите на наша територия лица, да проявяват изключителна бдителност при комуникацията си в интернет пространството и в никакъв случай да не предоставят лични данни.

 

За още един вид измама алармират службите. Мними американски рейнджъри лъжат наши пенсионерки и успяват да им измъкнат шеметни суми между 70 и 100 000 евро. Само за последния месец в отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП са подадени пет жалби от измамени възрастни жени. Всички са над 60 години и схемата на измамата е една и съща.

„Здравей. Как си. Аз съм американски войник и съм на мисия в Афганистан. Тук е тежко, трябва да си говоря с някого, защото не съм много добре психически и не издържам. Жена ми почина, детето ми е в САЩ само, сираче“. Така измамниците започват чат-комуникацията в месинджър с потенциалните жертви. Мишените са винаги от един тип – възрастни жени, над 60 години, които качват снимки, от които личи стандарта им на живот. Мнимите рейнджъри са добри психолози и отлично знаят, че, за да докоснат сърцето на богатите жени, трябва да има драма, смърт и любов. Сценарият е идентичен, само имената на измамниците се менят. Един път въпросния киберпрестъпник се представя за Джеймс, друг път за Уилиям, трети път за Майкъл и т.н. Щом възрастната жена поддаде и започне да споделя, мнимият боец в Афганистан започва да разпитва за имотното й състояние. Щом като се увери, че всичко е наред и има какво да се завлече, започва да действа по-настъпателно. „Първо, разбира се, военният се обяснява в любов на възрастната жена, след което директно хвърля бомбата, че иска да се ожени за нея. Казва още, че му предстои важна мисия, от която може и да не се върне жив. Обещава обаче, че, ако оцелее, ще дойде в България и ще се венчае за изгората си, за да останат да живеят тук“, разказват киберполицаи. След около седмица мълчание и липса на всякаква комуникация, жената получава мейл уж от митницата. „Уважаема г-жо Петрова, при нас има пратка адресирана до вас от рейнджър Джеймс Ханкс. Ако искате да я освободите, трябва да платите мито“. Това е първото съобщение. След още един ден жената получава второ писмо, в което й обясняват, че са отворили колета и вътре има 700 000 долара за нея, но ако иска да ги вземе, трябва да плати 35 000 долара. Жената онемява и превежда парите. При друг разиграван от измамниците вариант е, че е открит пръстен с диамант, за който също трябва да се плати мито или ще бъде задържан от властите. Наивните пенсионерки веднага започват да разпродават имоти и да си теглят спестяванията и пращат парите по зададени от измамниците сметки. По данни на ГДБОП само за последния месец петте пенсионерки са олекнали със сумите от 90 000 евро, 60 000 евро, 115 000 евро, 120 000 евро и 70 000 евро.
„Този вид измами зачестяват и призоваваме хората да са бдителни. Да не водят комуникация с подобни лица, които се представят за военни на мисия в Афганистан или друга размирна държава“, призовават от ГДБОП, пише "Телеграф" за тази схема.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети