Пожари взеха 42 жертви в Алжир, 25 от тях са войници

DenNews.bg
11.08.2021
размер на текста:

42-ма души са загинали в горски пожари в Алжир. 25 от жертвите са войници, изпратени да помогнат за гасенето, съобщава правителството.

Плътни облаци дим покриха голяма част от планинския район Кабилие източно от столицата, съобщава "Ройтерс".
Десетки отделни пожари бушуват в горските райони в северен Алжир от понеделник вечерта и вътрешният министър Камел Белджуд обвини за това подпалвачи. "Само престъпни ръце могат да стоят зад едновременното избухване на около 50 пожара в няколко населени места", каза той.

Миналата седмица агенцията за наблюдение на атмосферата на ЕС заяви, че Средиземноморието се е превърнало в гореща точка на пожари, огромни пожари обхванаха гори в Турция и Гърция, подпомогнати от гореща вълна.

Жителите на региона Тизи Оузоу в Кабилие използват клони на дървета, за да се опитат да задушат горящи точки в гората и хвърляха вода с пластмасови кофи в отчаяни усилия да потушат огъня.

Войниците са загинали в различни райони, някои при опит да гасят пламъците, а други, след като пътят им е отрязан от разпространяващия се огън, казаха жители на Кабилие. Министерството на отбраната съобщи, че много войници са тежко ранени с изгаряния.

Няколко къщи са изгорели, семейства бягат към хотели и университетски общежития, плътният дим възпрепятства видимостта на екипите на пожарната.

Правителството води "разговори с чуждестранни партньори, за да наеме самолети и да ускори процеса на гасене на пожари", добави той.

Пожарникарите и армията все още се опитват да удържат пламъците, приоритетът е да се избегнат повече жертви. Той обеща да компенсира засегнатите.

По-малки пожари опустошиха гори в поне 16 провинции от понеделник вечерта.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети