Огромни щети, ранени и евакуирани след експлозия в химически завод край Банкок

DenNews.bg
05.07.2021
размер на текста:

Огромни щети, хиляди евакуирани, един загинал и най-малко 30 ранени след експлозия в химически завод в околностите на тайландската столица Банкок. Взривът е причинил и голям пожар. Загиналият е служител на спасителните служби.
Заводът се намира в непосредствена близост до столицата Банкок. Пожарът е обхванал цялата му територия, а взривната вълна е причинила щети на различни конструкции в радиус от километър.
Живеещите и работещите в радиус от 5 км от завода, собственост на тайванска компания, са евакуирани като предпазна мярка, съобщиха властите.
Местните власти за борба с бедствията заявиха, че са повредени най-малко 70 жилища и пожарът все още не е потушен, 9 часа след експлозията, станала рано тази сутрин.
Причината за взрива все още се изяснява. На територията на завода има шест склада, в които се съхраняват около 50 тона химикали.
"Първо ми се стори като гръмотевица. След това чух нещо да пада с трясък и известно време къщата се тресеше, като че ли има земетресение", описва случилото се местният жител Байтон Нисарат.
Заводът, който произвежда пенопластова пяна, се намира на около 4,8 км от главното банкокско летище "Суварнабхуми". Управата на летището заяви, че експлозията не се е отразила на полетите.


В района обаче са се образували сериозни задръствания.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети