Глоби за тези, които пропускат ваксинация без предупреждение

DenNews.bg
05.07.2021
размер на текста:

Представители на управляващите партии в Германия се присъединиха към призивите да бъдат наказвани хората, които пропускат часовете си за ваксинация срещу COVID-19, съобщиха днес местни медии, цитирани от ДПА.
"Редно е да има глоби за онези, които дори не отменят часовете си за ваксинация", каза пред в. "Билд ам Зонтаг" здравният експерт на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Карл Лаутербах.
"Тези пропуснати часове означават, че ваксинацията върви по-бавно, отколкото би могла, и трябва да изхвърляме ваксини", каза Лаутербах, който подчерта, че ваксинира в център в Леверкузен и знае какви са проблемите, създадени от пропуснати часове.
Торстен Фрай, който е заместник-председател на парламентарната група на консерваторите, каза, че пропуснатите часове за ваксинация са не просто проява на неуважение, а шамар за онези, които очакват да бъдат ваксинирани.
"Всеки, който не си прави труда да вдигне телефона или да натисне няколко клавиша, за да отмени часа си, трябва да си плати за причинените щети от отмяната на ваксинацията си", каза Фрай.
Председателят на Берлинския Червен кръст Марио Чая инициира дебат и предложи глоба между 25 и 30 евро. Според Чая, от 5 до 10 процента от часовете в берлинските ваксинационни центрове биват пропускани.
Говорител на Червения кръст каза обаче пред ДПА, че не се изхвърлят пълни спринцовки в ваксини, защото те се пълнят само когато хората вече са на място.

Броят на потвърдените случаи с коронавирус в Германия се е увеличил за изминалото денонощие с 559 и те възлизат вече на 3 730 912. Това показват данни на Института "Роберт Кох", огласени днес и цитирани от Ройтерс и БТА.
Починалите в Германия са 91 030, от които 7 за последните 24 часа.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети