Гешев ще трябва да се яви на парламентарната трибуна утре

DenNews.bg
28.07.2021
размер на текста:

187 народни представители подкрепиха искането на „Демократична България“ и „Изправи се. БГ. Ние идваме“ главният прокурор да бъде изслушан в парламента във връзка с дейността на бюрото за защита на свидетели. Шестима депутати гласуваха „против“, а един се въздържа, което означава, че Иван Гешев ще бъде изслушан след служебния премиер Стефан Янев, заместник министър-председателя по европейските въпроси Атанас Пеканов, икономическия министър Кирил Петков, транспортния министър и членовете на КЕВР.
Освен изслушването, главният прокурор ще трябва да внесе в парламента и доклад за прилагане на Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство или така наречените защитени свидетели, за периода 1 януари 2020 г. – 30 юни 2021 г.
Срещу Бюрото бяха отправени критики, че за посочения период не пазило нито един свидетел, въпреки че е разходвало значителни средства, а единствено е осигурявало личната охрана на Иван Гешев. През 2020 г. служители на Бюрото за защита участваха и в акцията в сградата на президентството, която беше един от поводите за започване на миналогодишните протести.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети