Жертви и изчезнали след взрив в химически парк в Германия

DenNews.bg
27.07.2021
размер на текста:

 Огромна експлозия в химически парк в западногерманския град Леверкузен изпрати колона черен дим във въздуха, като властите призоваха жителите да останат на закрито и да затворят прозорците си, предаде "Франс прес".

"Ройтерс" уточнява, че един човек е загинал, а няколко се водят за изчезнали.

 

Спешните служби са спасили 12 ранени и още четирима, които са били сериозно ранени. Освен това петима души се водят за изчезнали.Взривът в индустриалния обект Chempark предизвика предупреждение за "изключителна опасност" в предупредителното германско приложение NINA, призовавайки жителите да затворят всички врати и прозорци и да звънят колкото е възможно по-малко на телефонните номера за спешни случаи, за да са колкото е възможно по-свободни.

Полицията в близкия град Кьолн написа в "Туитър", че са затворили няколко магистрали в района на Леверкузен заради "големи щети".

Жители са уточнили, че взривът е можело да бъде чут надалеч, като някои казват, че прозорците им са се разтресли от силата на експлозията.

Мнозина споделиха кадри в социалните мрежи на дима, виещ се от химическия обект в квартал "Буериг" на Леверкузен, в който се помещават няколко известни компании, включително Bayer, Evonik Industries и Lanxess.

Местните медии уточняват, че експлозията изглежда е станала в инсталация за изгаряне на опасни отпадъци на обекта. "Ройтерс" допълва, че взривът е предизвикал пожар в склад за гориво.

"По все още неизвестни причини е имало експлозия в Chempark в Леверкузен", заяви компанията Chempark в своя "Туитър", добавяйки, че пожарникарите са на мястото на инцидента.

"Жителите са помолени да се преместят в затворени стаи и да държат вратите и прозорците затворени", допълниха от компанията.

Няма информация за пострадали български граждани при експлозията тази сутрин в индустриалния парк за химическа промишленост в германския град Леверкузен, съобщиха от МВнР.

По информация на генералното ни консулство във Франкфурт на Майн Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия е издала предупредително ниво "Крайна опасност". На гражданите в района се призовават да затворят прозорците и вратите си, а всички, които са на открито, да се приберат по домовете си.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети