Проф. Кожухарова: Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните медици у нас

DenNews.bg
27.07.2021
размер на текста:

"Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас." Това каза проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър Стойчо Кацаров, в студиото на БТВ. Последно този процент е бил около 20%, което дори и с преболедувалите коронавирус е крайно недостатъчно.
„Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Медикът има контакти с пациенти, а е още по-лошо ако ти си заразиш пациента - човекът, който почти си излекувал, и вземе че умре заради теб. Това е непростимо", смята Кожухарова.

Положението с ваксинацията в образованието обаче е същото като в здравеопазването - един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Въпреки това смята, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19.
На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова казва, че засега няма такъв план у нас.
"Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав", допълни Кожухарова.
Следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира - по-добре рано, отколкото късно.
"Единствената реална мярка, с която разполагаме е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което може да ни спаси от епидемия и следваща вълна“, посочи още тя.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети