Замразяват заплатите на отказалите ваксина във Франция

DenNews.bg
26.07.2021
размер на текста:

Френският парламент окончателно прие закон, който разширява обхвата на здравния пропуск. Въпреки протестите срещу здравните правила, законът бе приет със 156 гласа "за", 60 "против" и 14 въздържали се. Така приключи започналият във вторник парламентарен маратон по повод оспорвания текст, критикуван до последния момент от крайнолевия опозиционер Жан-Люк Меланшон.
Сенатът, в който десницата има мнозинство, вече одобри текста, разширяващ обхвата на здравния пропуск, включвайки използването му за достъп до голям брой обекти и прояви като ресторанти, транспортни средства, изложения и панаири, музеи и кина.
Предвидена е също задължителна ваксинация за медицинския персонал и хора от някои други професии.
След остри дискусии обаче бе решено хората, които не са изпълнили задължението да се ваксинират, произтичащо от професията им, да не бъдат уволнявани, а само да се замразява изплащането на заплатите им.
"COVID е нещо временно, уволненията са окончателни", изтъкна Филип Ба от ръководството на сенатската група на дясната партия "Републиканците".
Законопроектът предстои да мине и през филтъра на Конституционния съвет, в който тона задават премиерът Жан Кастекс и левицата.
Очаква се разширеният пропуск да влезе в сила в началото на август с оглед засиленото разпространение на коронавируса, свързано с варианта Делта.
Междувременно френските власти полагат усилия да ускорят ваксинацията с надежда в понеделник - месец по-рано от планираното, инжектираните с първа доза да достигнат 40 милиона.

Близо 60 на сто от населението на Франция е получило вече поне една доза, сочат данни от снощи.
Така изпълнителната власт се опитва да изпревари четвърта епидемична вълна, от каквато учените и здравният министър Оливие Веран се опасяват, смятайки, че ще бъде "силна и с отражение върху болниците, което може би ще е много тежко в средата или края на август".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети