Италия въвежда COVID пропуск за обществените места

DenNews.bg
23.07.2021
размер на текста:

Италианското правителство съобщи в четвъртък, че извънредното положение поради пандемията на коронавируса ще бъде удължено до края на годината.
Правителство, което се стреми да ограничи новата вълна на коронавируса, също така обяви, че хората ще трябва да имат доказателство за имунитет, за да получат достъп до набор от услуги и развлекателни дейности.
В тази връзка италианските власти разкриха своите планове за зелен пропуск или така наречените COVID паспорти, които ще станат задължителни за всички граждани на възраст над 12 години, считано от 6 август.
Зеленият пропуск ще е необходим за хранене на закрити части на заведения и всички други дейности на закрито, като посещение на кино, театър и фитнес, както и всички големи събития, които се организират в страната.
Министърът на здравеопазването Роберто Сперанса каза пред репортери, че този документ ще се изисква в много ситуации, включително влизане на спортни стадиони, фитнес зали, музеи и търговски панаири.
Този пропуск ще важи за всеки с отрицателен тест в рамките на 48 часа, за всеки, който се е възстановил от коронавирус в рамките на шест месеца или за тези които са си поставили поне една доза на ваксина срещу коронавирус.
Италианският премиер Марио Драги определи зеления пропуск не като "арбитраж", а по-скоро като "условие за отваряне на икономическите дейности", призовавайки всички да се ваксинират. Той също така отбеляза заплахата от варианта Делта, но беше оптимист по отношение на икономическото възстановяване на Италия, като заяви, че икономиката се справя "много добре".

 

В Израел отново ще действа системата със "зеления пропуск", предаде ДПА.
Това реши израелският щаб за борба с коронавируса, като взе предвид нарастването на броя на заразените с коронавирус в Израел. За да присъстват на прояви с повече от сто души от всички израелци, които са на 12 и над 12-годишна възраст, ще изисква да представят доказателство за поставена ваксина, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус. Мярката ще се прилага за спортни и културни прояви, а също така в зали за фитнес, ресторанти, конферентни зали, места за молитви и др. Очаква се тя да бъде одобрена от правителството и да влезе в сила до една седмица.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети