Деца от Рила пяха и танцуваха в помощ на пчелите

DenNews.bg
22.07.2021
размер на текста:

Деца от Рила пяха и танцуваха, но най-вече дадоха цялата си любов в помощ на инициативата „Да помогнем на пчелите“, чието начало дава Иван Гопин. Проектът на 7-класника от местното училище „Аврекий Попстоянов“ BeeTheChange спечели Националния конкурс за благотворителни инициативи на ученици „Млад благотворител“ на Фондация „Благотворител“.

В градинката пред читалището в града под Рилския манастир вчера се проведе концерт с участието на вокална група „Рилски звънчета“ и детски ансамбъл за народни танци с ръководители Емилия Начева и Асен Колев. Имаше и индивидуални изпълнения на китара.

Публиката се наслади на изпълненията на децата, а мнозина оставиха дарения в касичката пчелен кошер, тъй като целта на благотворителния концерт бе набиране на средства за оформяне на кът на пчелите в библиотеката към НЧ „Христо Ботев“.

„Събрахме 350 лв., като идеята е да бъде оформен кът с рафтове като пчелни пити и да закупим литература, посветена на пчелите – как се отглеждат, как се лекуват, защо ролята им за природата и човека е безценна и трябва да ги пазим. Към момента по проекта сме закупили четири детски костюма за пчелари, които малките обличат с ентусиазъм и които правят обучението по-забавно, разпалвайки интереса на децата. Идеята е в бъдеще да провеждаме и срещи на децата с пчелари, които от своя опит да разкажат за отглеждането на пчелите, за събирането на меда и полезните му свойства, за устройството и грижата за кошерите и пчелните семейства“, обясни библиотекарят Соня Първанова.

Вчера библиотеката е получила и специално дарение – пчелички, изработени от цветна вълна чрез техниката сухо плъстене. Симпатичните вълнени пчелички вече красят цветята в библиотеката, а дарителката Катерина Андонова има специална покана да проведе обучение за деца и възрастни за начина на изработка.

„Надяваме се да получим още подкрепа, защото читалищата у нас са създадени и се развиват, благодарение на спомоществователите. Голямата ни мечта е да имаме истински пчелен кошер, каквито има вече в доста библиотеки и училища на Запад. Това са стъклени кошери, които са напълно нормален дом за пчелното семейство, но позволяват наблюдение на живота и работата на насекомите, без те да бъдат притеснявани. Ще бъде интересно за децата, а и възрастните да видят такъв кошер. За грижите не се притесняваме, защото в Рила има както възрастни пчелари с много опит, така и млади, които бързо се учат и развиват. За нас беше изключителна чест, че вчерашният ни концерт бе посетен от един от местните пчелари - Боби Войнов.

Никола с защитен костюм и касичката пчелен кошер.

Един такъв кошер струва 800$, заради което засега това си остава само мечта, но пък се надяваме с още инициативи и подкрепа да стигнем до момента, в който ще може да си го позволим“, каза още главният библиотекар на Рила.

Градчето е чудесен дом за пчелите заради чистата си и богата природа, затова й от местните пчелари може да си купите разнообразни видове мед, кой от кой по-вкусни и полезни.

А вчерашната инициатива ще помогне на пчелите и с практичната идея гостите на концерта да си вземат като подарък семенца на медоносни растения, които да посеят в дворовете и на терасите си.

Може да подкрепите идеята „Да помогнем на пчелите“, като минавайки през Рила посетите читалището и библиотеката и оставите дарение в касичката пчелен кошер.

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети