Евакуираха хотели на о-в Самос заради пожари

DenNews.bg
16.07.2021
размер на текста:

 Няколко хотела и резиденции са евакуирани на гръцкия остров Самос като предпазна мярка заради голям пожар, докато страната се бори с високи температури дори за лятото, информира ДПА.

Районът Агиос Фануриос на северното крайбрежие на острова е най-силно засегнат, уточняват местните медии.

Огънят бушува от обяд вчера и голям брой пожарникарите все още се борят да го овладеят, подпомагани от хеликоптери и специални самолети.

Необичайно високите температури причиниха множество пожари в Гърция, като високите температури и силните ветрове влошават проблема на много места.

През изминалото денонощие са регистрирани 51 пожара в гори и храсталаци, уточниха в "Туитър" от гръцката пожарна служба.

Самос, който се намира в източната част на Егейско море, беше особено засегнат от летни пожари през последните 20 години, като само през 2016 г. не е имало пожар.

Междувременно в Кипър прогнозата е, че горещините ще продължат през уикенда с температури до 41 градуса по Целзий във вътрешността на острова според Кипърската метеорологична служба.

Децата и възрастните хора бяха посъветвани да останат вкъщи, каза метеоролог пред държавната телевизия.

Медици посъветваха обществеността да избягва алкохола и подсладените напитки, да приема много вода и да ограничава слънчевите бани само до няколко минути.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети