Руски опозиционер избяга в Украйна

DenNews.bg
07.06.2021
размер на текста:

Известен руски опозиционен политик, който беше задържан в полицейски арест в продължение на два дни миналата седмица в рамките на наказателно разследване, обяви, че е напуснал страната и е отишъл в Украйна, съобщава "Асошиейтед прес".
Дмитрий Гудков написа в профила си във "Фейсбук", че източници в кръговете на Кремъл са му казали, "че ако не напусна страната, фалшивото наказателно дело ще продължи до ареста ми".
Гудков каза, че смята, че разследването е имало за цел да му попречи да се кандидатира за парламентарните избори, които са насрочени за септември. Той беше депутат в периода 2011-16 година.
Гудков беше задържан в провинциалната си къща миналата седмица във връзка с разследване за пари, за които се твърди, че дължал на града за наем на офис площи. Той беше освободен без обвинения в четвъртък.
Задържането му стана, докато властите продължават да предприемат мерки срещу инакомислещите преди парламентарните избори.
Миналата седмица съд изпрати известния опозиционер Андрей Пивоваров в затвора за два месеца в очакване на разследване на действията му като ръководител на групата "Отворена Русия", която властите обявиха за нежелана организация. Пивоваров обяви, че групата се разпуска няколко дни преди ареста му.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети