25 414 са поставените ваксини срещу COVID-19 в областта, напълно имунизирани са 10 460 души

DenNews.bg
04.06.2021
размер на текста:

25 414 дози ваксина срещу COVID-19 (с ваксини на „Пфайзер“, „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“) са поставени в област Кюстендил, като 10 460 лица са със завършена имунизация.
Това стана ясно на заседание на Областния оперативен щаб, свикано от областния управител Александър Пандурски.
„Епидемиологичната обстановка бележи подобряване, но това не бива да ни успокоява. Напротив, за да избегнем следващата вълна на Ковид-19, трябва да се продължи активно имунизационният процес“, заяви инж. Пандурски. Той акцентира, че е важно институциите да предприемат съвместни действия за по-активна ваксинационна кампания сред населението. „Тук е много важна ролята на лекарите, здравните работници и съответните институции, които могат да проведат една добра информационна кампания чрез средствата за масова информация. Наша задача е да потърсим съдействие от регионалните медии, за да направим разяснителна кампания за ползите от ваксинирането и така да достигнем до възможно най-много хора“, посочи областният управител.

Данни за хода на ваксинационния процес и актуални данни относно епидемиологичната обстановка в област Кюстендил представи директорът на РЗИ д-р Златко Величков. „От началото на кампанията са поставени общо 25 414 дози ваксина срещу COVID-19 (с ваксини на „Пфайзер“, „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“), от тях 10 460 лица са със завършен ваксинационен цикъл. С първи прием са обхванати 14 728 лица, а с втори прием - 10 795 лица“, обобщи д-р Величков. Стана ясно още, че в седмицата от 24.05.2021 г. до 30.05.2021 г. на територията на област Кюстендил са приложени общо 2200 дози ваксина от всички видове.

Директорът на РЗИ д-р Величков информира също, че, с цел увеличаване на имунизационния обхват срещу COVID-19 и във връзка с писмо на Министерство на здравеопазването, са изпратени писма до кметовете на всички общини на територията на област Кюстендил за разработване на мерки за повишаване на обхвата на персонала на учебни и социални заведения, предприятия и райони с концентрирани малцинствени групи. „Изпратени са и писма до кметовете на всички общини на територията на област Кюстендил за обхващане на желаещите от туристическия бранш с предпочитаната от тях ваксина. Проведени са срещи с медиаторите от община Кюстендил и община Дупница за разработване на мерки за повишаване на обхвата в райони с концентрирани малцинствени групи“, заяви още директорът на РЗИ.

„С отзвучаването на пандемията намалява и страхът, който хората изпитват и това ги кара да отлагат тази стъпка“, обясни д-р Александър Величков, директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“-Кюстендил. Той сподели мнението на инж. Александър Пандурски, че трябва да се предприемат стъпки към мотивиране на хората. „По-възрастните от тях се влияят от мнението на своите деца и внуци и фокусът трябва да бъде насочен към тях. Една целенасочена медийна кампания би била полезна“, обобщи директорът на болницата в Кюстендил.

„Ваксини има налични от четирите вида, работи се в добра колаборация с РЗИ във връзка с доставките им. Смятам, че една целенасочена медийна кампания би била от полза“, допълни д-р Матей Попниколов, представител на МБАЛ „Св. Иван Рилски- 2003“-Дупница.

„Общопрактикуващите лекари са се включили активно във ваксинационната кампания в началото на месец май. Списъците им с желаещи ваксина лица са на края си“, сподели по време на Областния щаб д-р Румен Алексов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Той също одобри идеята за информационна кампания с участието на авторитетни личности от сферата на здравеопазването.

По време на заседанието директорът на РЗИ представи данни и за ваксинирани групи лица до 2 юни: възрастни хора между 45-65 г. – 6837; възрастни хора над 65 г. – 8456; лекари – 496; помощен персонал в лечебни заведения – 26; помощен персонал – 276; дентални лекари – 108; магистьр-фармацевти – 51; помощник фармацевти – 17; домуващи в социални институции – 408; персонал в социални институции – 142; педагогически специалисти – 593; непедагогически персонал (детски градини и училища) – 20; специалисти здравни грижи – 504; персонал на ферми за отглеждане на норки – 5 и представители на сферата за масово осведомяване – 35. Имунизираните лица, пряко ангажирани с организацията и провеждането на парламентарния изборен процес, са 1283. Служители, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности – 725. Уязвими групи от населението, поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързани с условията и начина им на живот – 1519 и други – 3513.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети