Екипът на читалището в Рила дава живот на стари книги с техниката оримото

DenNews.bg
23.06.2021
размер на текста:

Чували ли сте за техниката оримото? Ние не бяхме до празника на град Рила, когато екипът на местното читалище показа нагледно как тази техника, братовчед на оригами, дава живот на старите книги, превръщайки ги в произведения на изкуството – от творби за душата в творби и за окото.

Проектът „Втори живот“ е по идея на библиотекарката към НЧ „Христо Ботев“ Соня Първанова, която открива техниката, търсейки как старите книги да не отидат в пункт за вторични суровини.

„Соня е страхотен млад човек. Работи като библиотекар от 5 г., има постоянно нови идеи, изключително дейна е, поддържа връзки с библиотекари от цялата страна, разработва проекти, поддържа два читателски клуба за деца, а през лятото води и кръжок. Спечелихме няколко проекта и обновихме фонда на библиотеката доста, отделно много хора ни носят книги. Стана така, че с обновяването на фонда извадихме от употреба някои стари книги. Разбира се, че е мъчно да предадеш книга за вторични суровини. Покрай търсенето на вариант как книгите да не бъдат предадени за преработка, Соня намерила в интернет статии за техниката оримото. Бързо я усвои, а още по-бързо ни запали и нас. Така трите, Соня, аз и музейният експерт Лилия Ортакчийска се научихме да сгъваме страниците на книгите, превръщайки ги в произведения на изкуството“, разказа за DenNews.bg главният секретар на НЧ „Христо Ботев“ Мария Жлябинкова.

Щандът с върнатите към втори живот книги събра погледите на местните и гостите на Рила на празника на града, отбелязан през уикенда. И не само погледите. Трите дами успяват да съберат малко над 300 лв. от продажбата на претворените с оримото книги.

„Освен това, пак по идея на Соня, от три годни предлагаме на щанда и плик изненада – всеки желаещ закупува запечатан плик срещу един лев, без човек да знае коя книга ще му се падне. Хората нямат търпение да видят коя книга им се е паднала, много се радват, дори и да я имат или да са я чели – пак е приятна емоция“, каза още читалищният секретар.

А планът за набраните средства е ясен – нови щори за библиотеката.

„Завесите са стари, доста са прегорели от слънцето. За книгите е важно да ги опазим от слънчевата светлина, за да не избледнеят, но е важно и за посетителите, най-вече за децата, библиотеката да ги посреща с приятна атмосфера. Затова планът сега е да махнем старите завеси и да поръчаме нови щори, които и ще се почистват по-лесно“, казва Мария, а надеждата е все пак да останат пари и за нови книги.

Щандът вече е прибран, но всеки гост на Рила е добре дошъл в библиотеката и читалището на курортния град, който има не само дълбоки културни традиции, но и все още кипящ духовен живот.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети